Forumbeheerders zijn verantwoordelijk voor reacties

Gestart door Han, 23 april 2006, 15:43:10

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Er zijn tegenwoordig fora voor alle mogelijke onderwerpen te vinden op internet. Op veel van die fora heerst een "laat maar waaien" cultuurtje. Alles kan gepost worden en er wordt maar matig gemodereerd. Daar gaat nu waarschijnlijk verandering in komen.

Een rechterlijke uitspraak in 2002 stelde dat forumaanbieders alleen verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van schadelijke content in het geval dat zij ervan op de hoogte gesteld zijn.

De rechtbank in Hamburg heeft deze uitspraak nu uitgebreid met het vereiste dat door forumbeheer ook actief gezocht moet worden naar dergelijke reacties. Het aanbieden van een forum is, aldus de rechter, een zakelijke handeling met alle bijkomende verplichtingen. Een hiervan is dat actief voorkomen moet worden dat er schadelijke gegevens verspreid worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle reacties gescreend moeten worden. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld door een tekort aan medewerkers, moet de forumaanbieder minder activiteiten aanbieden. De rechter ziet de forumbeheerder dus als de partij die de onrechtmatige daad pleegt, omdat het (technisch) mogelijk is dit te voorkomen, door bijvoorbeeld screening. Als dat niet gebeurt, stemt de aanbieder dus in met hetgeen geplaatst wordt en kan dan dus ook verantwoordelijk gehouden worden.

Of dit in Nederland en België ook zal gaan gelden dat hangt er nog maar om maar ik verwacht dat dit door de europeese regelgeving wel snel het geval zal zijn. Let dus goed op dat wat op je forum gebeurt ook echt legaal is. Je bent als beheerder eindverantwoordelijk en dus aansprakelijk als je niet aan kunt tonen dat je voorkomt dat schadelijke content verspreid wordt. PCN heeft hier behoorlijk uitgebreide forumafspraken voor, waar ieder lid een accoord voor dient te geven voordat er gepost kan worden.

Het hele artikel : tweakers.net
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!