Onderwerpen - niet over computers > Mobiele telefonie, tablets en mobiel internet

Geen roamingkosten meer in EU vanaf 2017

(1/3) > >>

Han:
Geen roamingkosten in EU vanaf 2017
Door redactie www.telegraaf.nl

Het is bijna gedaan met de torenhoge kosten voor het bellen, sms'en en internetten vanaf de vakantiebestemming. Vanaf 1 juni 2017 worden in landen in de Europese Unie geen roamingkosten meer gerekend voor het bellen, sms'en en internetten met de mobiele telefoon. Hierover hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese raad overeenstemming bereikt.
De bedoeling was dat roamingkosten dit jaar afgeschaft zouden worden, maar daarover konden de verschillende landen het niet eens worden. Wel is een compromis voor de tussentijd gesloten: vanaf april 2016 mogen providers in het buitenland niet meer dan 5 eurocent per megabyte vragen. Ook bellen wordt goedkoper met 5 cent per minuut en de kosten voor sms'en gaan omlaag naar 2 cent.
Er wordt al jaren gesteggeld over de roamingkosten binnen EU. De Commissie en het Parlement wilden deze zo snel mogelijk afschaffen, maar verschillende lidstaten zagen daar niets in. Zij waren bang dat hun landelijke telecommarkten hierdoor overhoop getrokken zouden worden.

Netneutraliteit
Op een ander vlak lijkt ook een compromis gesloten te zijn. In de telecomovereenkomst, waarvan de roamingkosten deel uitmaken, is ook bepaald dat er slechts een milde vorm van netneutraliteit wordt doorgevoerd.
Met volledige neutraliteit mogen internetaanbieders geen onderscheid maken tussen de verschillende soorten dataverkeer die via hun netwerken wordt geleid. Met de nieuwe overeenkomst mag dat wel, tot op zekere hoogte. De regel is dat providers bepaalde diensten mogen voortrekken, mits dat geen negatieve invloed heeft op de rest van het internetverkeer. Zo zou een telecomaanbieder bijvoorbeeld een videodienst mogen aanbieden waarbij gebruik niet wordt meegerekend in de databundel.
De huidige Nederlandse wet is strenger: hier mag geen enkel soort dataverkeer worden voorgetrokken. Mogelijk heeft de Europese overeenkomst dan ook gevolgen voor deze wet en kan het gebeuren dat hij nog wordt aangepast om in lijn te komen met de overkoepelende regelgeving.

Han:
Ben benieuwd wat dat met de abonnementsprijzen gaat doen. Die zullen wel omhoog gaan. Ze moeten ergens hun geld uithalen. We gaan het zien.
Wel lekker om geen simkaart te hoeven wisselen als we naar Duitsland en Engeland gaan.

Zit er dik in dat telecomproviders met de wetgeving op netneutraliteit wel wat kunnen. Ze zullen gebruik van apps zoals youtube, whatsapp, facebook e.d. in het buitenland wel gaan afknijpen.

Han:
Roamingkosten in sommige gevallen toch gerechtvaardigd'

Woensdag 08 jul 2015, 16:06
Bron: www.telegraaf.nl

door onze redactie
Ook na 15 juni 2017 mogen telecomaanbieders roamingkosten rekenen voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland, maar alleen als ze kunnen aantonen dat ze zonder dit niet uit de kosten kunnen komen. Dat blijkt uit het definitieve voorstel omtrent het afschaffen van roamingkosten die de Europese Raad van Ministers online heeft gepubliceerd.
Bedrijven moeten aankloppen bij de lokale telecomautoriteit en aantonen dat het geroam van klanten niet uit kan. Als dat blijkt te kloppen, mogen ze toch roamingkosten in rekening brengen, al is niet helemaal duidelijk bij wie dat mag gebeuren: de consument of buitenlandse telecombedrijven wiens klanten hebben lopen roamen. Winst maken op roaming is echter verboden.
Ook blijkt uit de tekst dat 15 juni 2017 slechts een streefdatum is en nog niet vast staat. Eerst moet de Europese Commissie wat problemen oplossen rondom de inkooptarieven voor roaming.
Als alles verder goed verloopt, is ongelimiteerd roaming er ook nog niet bij. Er zal een zogeheten 'fair use policy' gelden, waarbij gebruikers die veel internetten of bellen alsnog op de vingers getikt worden. Hoe dat precies in zijn werking gaat, is nog niet bekend.

marloes:
Eerst zien wat ze gaan doen

Han:
Inderdaad. In twee jaar kan er weer een boel veranderen. Misschien "klapt" dat hele EU gebeuren wel en kunnen
we weer onze eigen regelgeving toe gaan passen. Dan is free roaming als een van de eerste dingen van de baan,
denk ik.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie