Kattenbelevenissen van Mirre en Izzy.
01 januari 2008 t/m 31 december 2008


1 januari 2008: Paardenvlees is lekker!
Izzy vind het paardenvlees heerlijk!! Ze vind het heerlijk maar schrokt echt haar bakje leeg. De 100 gram vlees is binnen 50 seconden op!! Het is echt hap...slik....weg. We mengen het nu met een beetje water. Dan is het gladder en wat lastiger weg te schrokken.
Gisteravond toen onze vrienden oud & nieuw kwamen vieren moesten we haar steeds even apart zetten als er iets te happen op tafel kwam. Zonder toezicht bij eten kan niet!


7 januari 2008:
Minder vlees.
Izzy is sinds ze paardenvlees krijgt behoorlijk aangekomen. We hebben in een week tijd een halve kilo meer Izzy. Dat gaat dus te hard. Ze zal het niet fijn vinden maar de nieuwe voorraad die gehaald wordt voor haar, verdelen we in porties van 80 gram in plaats van 100 gram. Als ze overgewicht krijgt dan hebben we er nog een probleem bij en dat willen we voorkomen.
Ik vind het wel duur spul dat paardenvlees. €20,40 voor 2 kilo. Daar eet ze 12,5 dagen van. Ik vraag me af of we niet beter gewoon een zak van die Hills Z\D kunnen halen bij de dierenarts. Dat is minder duur en ze eet dan toch wat ze hebben moet.

We vonden het ook wat sneu voor Mirre. Ze ruikt steeds vers vlees en krijgt het niet want da's voor Izzy. We hebben nu om Mirre te verwennen maar een pakketje kleine gourmet blikjes gekocht. Dan heeft ze lekker vers elke maaltijd. Dat eten vind ze een traktatie. Ze zit er echt van te smullen!!


15 januari 2008:
Gestopt met het paardenvlees.
We zijn inmiddels al 1 dag gestopt met het paardenvlees voor Izzy. De rest ervan krijgt Mirre. Die vind het ook lekker.
Izzy schrokt het vlees zo snel naar binnen dat haar maagje het niet accepteert en ze de boel er weer uitspuugd. Ik heb kleinere porties over de dag geprobeerd te geven, maar steeds als we haar paardenvlees geven dan gaat ze spugen. Ze zit sinds gisteren dus weer op een combi van blikvoer en brokjes en heeft gister en vandaag niet meer gespuugd. Haar eetgedrag is nu weer zo als ik het eerder beschreef. Helaas is het paardenvlees-experiment dus mislukt. Ze heeft 2 weken paardenvlees gegeten.

De rest van het uitgebreide advies van Frits heb ik doorgenomen met mijn eigen dierenarts.

Alle bloedonderzoeken die Frits voorstelde heeft hij al gedaan. Daar kwam niets bijzonders uit.


21 januari 2008: Royal Canin Sensible + Iams brokjes zijn ook lekker.
We hebben vandaag een proefpakje RC Sensible voor 5 euro gekocht voor Izzy en een grote zak Iams Lam. Beide kattekids hadden al snel door dat er wat lekkers zat in de zakken op tafel. Ze hebben allebei een klein beetje gehad als snackie. Izzy de RC en Mirre de Iams lam. Ze vonden het heerlijk!! We maken eerst nog even de paar blikjes op die we nog hebben staan. Morgen even een grammenweegschaal halen. Dan kunnen we de hoeveelheid brokjes die ze per keer moet hebben afwegen. Volgens de verpakking is dat 40 gram per dag. Dat klinkt als erg weinig. Als je ziet hoeveel 20 gram is zal dat wel kloppen. Zo uit de losse pols is het niet te schatten.


29 januari 2008: Het gaat beter met Izzy.
Izzy's ontlasting is al een paar dagen gewoon vast nu ze "Royal Canine Sensible" eet.
Het gaat iets rustiger tijdens het eten omdat ze echt moet kauwen op de brokjes om ze weg te krijgen. Het duurt nu een paar minuten voordat ze klaar is met eten. Een hele vooruitgang vergeleken met de 50 seconden voor een portie paardenvlees!! Hap-slik kan niet met brokjes omdat er gekauwd moet worden.

Verder is ze wel nog steeds érg alert als wij eten en laten we haar dus ook absoluut niet alleen als er eten op tafel staat. Van de week stampten we op het aanrecht in de pan de boerenkool door de piepers heen. Tijdens het stampen vloog er een klodder piepers met boerenkool op de grond. Ze had net zelf gegeten maar ze stoof erop af alsof ze al dagenlang niks gehad had..... nam meteen de hele hap in haar mondje ..... en spuugde het meteen weer uit. Oei dat was nog heet!! Leren daarvan doet ze niet. Volgende keer vliegt ze er weer op af.30 januari 2008:
Oppassen voor tic's.
We merken gaanderwijs dat Izzy erg gevoelig is voor het rap ontwikkelen van gedragsstoornissen.
Vorige week bijvoorbeeld was ze ineens zomaar hartstikke bang als er iemand binnenkwam, zonder dat er iets voorgevallen was. Als de voordeurbel ging dan sprintte ze weg in de verste hoek van het huis, om met grote ogen vanaf een veilig plekkie te kijken wie er binnenkwam. Ik kon roepen wat ik wilde maar ze kwam mooi niet. Alleen bij mij en bij mijn man had ze dat niet. We hebben dat gedrag gecorrigeerd door haar gewoon erbij te pakken en dan haar even af te leiden met een speeltje. Dan vergat ze vrijwel direct dat ze bang was geweest en kwam ze de nieuwe binnenkomers begroeten. Tics bij haar moeten dus echt direct gecorrigeerd worden voordat ze erin slijten, anders lukt het maar moeilijk om ze er weer uit te krijgen. Ik heb echt nog nooit zo'n gecompliceerde kat als Izzy gehad. Het is een uitdaging om d'r op het goede spoor te houden en dat lukt wel als je d'r goed in de gaten blijft houden.

Nageltjes knippen was ze ooit ook als de dood voor, maar door beloning met snoepies eerst al tijdens het knippen en nu vlak erna gaat dat nu prima. Ze associeert de nagelknipper nu met snoepies en da's prima. Van binnenkatten moeten toch af en toe de nageltjes geknipt worden.

Aanstaande dinsdag gaat ze voor sterilisatie. Ze is dan bijna 10 maanden oud. Ze is nog nooit zichtbaar krols geweest maar de dierenarts zegt dat stille krolsheid ook voorkomt. Ik heb het nooit eerder zo gezien. Misschien is ze na haar sterilisatie wel wat rustiger. Dag van de operatie 's morgens niets eten. Dat wordt wat voor haar!4 februari 2008: Morgen naar de dierenarts voor sterilisatie.
Ohh, als Izzy toch eens wist wat haar morgenochtend boven 't hoofd hangt. Ik heb haar vanavond een paar extra brokjes gegeven omdat ze morgenochtend nuchter moet blijven. Afhankelijk van hoe wakker ze is, kan ze morgen eind van de middag of begin van de avond pas weer eten. Ze is inmiddels overgegaan van Royal Canin Sensible op Iams Lam. Ze vind het heerlijk en haar ontlasting blijft ook met dit voer gewoon vast.


5 februari 2008: Operatiedag.
Ik ben om half 8 in Haarlem van huis gegaan. Ik was precies 8.50u in Purmerend bij de dierenarts. Izzy heeft onderweg lekker liggen slapen. Ze vindt autorijden wel tof, geloof ik. De andere poezen die ik heb gehad zaten de hele weg altijd te miauwen. Iz niet. Eén klein miauwtje en daarna lekker pitten. Muziekje aan, kachel aan, niks aan de hand. Eenmaal bij de dierenarts binnen had ze toch wel door dat er iets niet pluis was. Ze kroop weg in het verste hoekje van de reisbak.
Alles ging goed bij de operatie en ik heb haar om 13.15 weer opgehaald. Ze is al goed wakker en loopt een beetje rond. Ze loopt heel voorzichtig maar heeft geen "zwabberbenen". Ze heeft hele kleine oogjes dus ze zal zo wel in slaap vallen. Het wondje op haar buik is zo'n 1,5 cm groot. Ze heeft oplosbare hechtingen die er vanzelf uitvallen over een dag of 10.
Ze mag alleen drinken vandaag. Morgenochtend pas weer eten. Ik hou haar goed in de gaten.

Mirre bekijkt haar vanaf een afstandje met argusogen: "snuffel snuffel...., jij bent bij de dierenarts geweest hé.... geef het maar toe...... snuffel snuffel". Izzy moet normaal niks van dat gesnuffel van Mirre hebben maar nu vind ze het wel best.

Ze blijft om eten jengelen. Ik heb haar om 15.00u twee iams brokkies gegeven. Die heeft ze met smaak op zitten eten. De drang om eten is nu weg, madame is gaan liggen en zal zo wel vast in slaap zijn.

Ze was daarstraks op de vensterbank gesprongen en lag daar te doezelen. De plank is lekker warm door de cv die er direct onder staat te loeien. Lekker warm, speciaal voor ons kattekiddie. Ze is later toch maar weer van de vensterbank afgekomen. Liep rond in huis met een blik van: "Wat doe ik hier eigenlijk". Ik heb haar bij de verwarming op de handdoek gezet want ze voelde echt koud aan en ik heb d'r daar een poosje zitten knuffelen en zachtjes tegen haar gepraat tot ze in slaap viel. Daar ligt ze nu lekker warm vast te slapen.

Ze blijft de hele dag steeds bij ons in de buurt. Is toch een stuk stiller dan anders maar het gaat goed met d'r hoor.6 februari 2008:
En weg zijn de hechtingen!
Ik dacht een rustige dag te hebben na al dat heen en weer gerace naar Purmerend van gisteren. Nou mooi niet. Ik kijk net bij Izzy of alles okee is. Nou nee, de hechtingen zijn foetsie!! De binnenhuidse hechtingen zitten er denk ik nog wel in maar die aan de buitenkant zijn weg. Dus terug naar de dierenarts want de wond wijkt teveel om het te laten zitten.

Izzy met haar kap op. Izzy met haar kap op.

De dierenarts heeft een krammetje in d'r buik geplaatst, dat 10 dagen moet blijven zitten. Ze heeft nu toch een kap op anders is heeft ze de kram er ook zo weer uit. Ik moet de wond in de gaten houden. Is die aardig dicht, dan mag de kap af. Ze vind het hélemaal niks, dat ding op d'r koppie. Ze loopt overal tegenaan, maar volgens de dierenarts is dat alleen de eerste dag en heeft ze er later weinig last meer van. Ze loopt nu rond met de kap op. Deels vooruit lopend en deels achteruit lopend. Ik vind het wel een beetje zielig gezicht nu hoor. Het is maar goed dat ze altijd op de bak gaat waar geen kap overheen zit want ze past zo nooit door het deurtje heen. Ik heb d'r net als troost een paar brokkies gegeven. Die vond ze erg lekker. Eten met de kap op gaat dus goed.

10 februari 2008: Alles gaat goed!
Ik heb net even uitgebreid Izzy's buikie bekeken toen ze op d'r rug op m'n schoot lag te slapen. Het ziet er heel netjes uit. De wondranden liggen mooi tegen elkaar en de huid is niet rood of zo. Het komt wel goed zo maar die kap die vind ze nog steeds niet echt prettig.
We hebben vanavond even de kap afgehaald zodat Izzy zichzelf even kon wassen. Dat kon al vanaf donderdag niet door de kap. Ze had jeuk en zat steeds te schurken. De wasbeurt werd zeer uitgebreid gedaan. Toen ze aan haar buikie begon hebben we de kap weer opgedaan. De kap mag dinsdag in de loop van de dag eraf. Het wondje zit best al goed dicht maar we doen toch maar wat de dokter zegt, voor safe. Met een dag extra genezen zit het toch nog beter dicht.
Ze ligt nu lekker rustig te slapen. De haartjes op haar kale buikie gaan alweer groeien.


25 februari 2008:
Weg met dat krammetje, dacht Izzy!
Het eruithalen van het krammetje heeft wat vertraging opgelopen omdat we allebei griep hebben gehad. Ik heb de dierenarts gebeld erover en die zei dat het niet erg was als het krammetje nog even bleef zitten. We moesten wel 2x per dag checken of het niet rood wordt eromheen. Dat hebben we dus braaf gedaan.
We zijn nu weer wat opgeknapt en vanmiddag hebben we een afspraak gemaakt om het ding morgen te laten verwijderen. Na het eten gaat Izzy altijd lekker bij me liggen op de bank en kroel ik d'r buikie. Laatste dagen checkte ik dan meteen hoe het was met het gebied rondom het krammetje. Dat wilde ik nu weer doen maar...... het krammetje is eruit!! Ze was 'm denk ik zat. Haar buikie ziet er prima uit. Ik mag overal ook gewoon aankomen dus we hebben de afspraak maar weer afgezegd. Mal beest!

In haar gedrag is ze verder niet meer zoveel veranderd.16 Maart 2008:
Borstelen!
Izzy is vreselijk stout de laatste paar weken. Ze doet echt precies waar ze zelf zin in heeft. Haar bestraffen heeft geen enkele zin omdat ze precies weet wat ze niet mag maar ze doet het toch. Ze is na haar sterilisatie niet echt rustiger geworden. We dachten eerst van wel maar dat was maar een hele korte periode. Ze laat Mirre geen moment met rust en Mirre komt niet voor zichzelf op. Beetje lastig is het wel maar waarschijnlijk is het toch maar een fase. Ze is pas 11 maanden oud en nu dus echt aan het puberen en gaat nu duidelijk over de grens heen. Ze weet ook dat wij daar niet blij mee zijn.

De dames zijn inmiddels hun wintervacht aan het kwijtraken. Dat betekent dat er behoorlijk wat haar van ze afkomt tijdens het knuffelen. Ze worden nu dus weer op regelmatige tijden geborsteld. Mirre vindt dat de gewoonste zaak van de wereld. Die komt al aanlopen als ik klaarzit met de borstel. Ze weet ook dat ze na een borstelbeurt een paar snoepjes krijgt. Voor Izzy is het allemaal nog een beetje wennen. Ik moest d'r behoorlijk stevig in de poezenhoudgreep vasthouden om haar te borstelen. Dat vond ze helemaal niks. De snoepjes naderhand maakten uiteraard een heleboel goed.

Izzy is inmiddels ook goed in het apporteren van propjes en papieren pijltjes. Ze houd het niet zo lang vol als Kruimel vroeger deed. Die kon dat spelletje uren spelen. Het duurde ook even voordat ze doorhad dat ik het pijltje of propje alleen opnieuw wegsmijt als zij ze terugbrengt. Mirre zit het spelletje als een oude wijze dame op een afstandje te bekijken en lijkt alleen maar te denken: "Tjee uk, wat maak jij jezelf moe!!" Het komt niet meer in haar op om het pijltje of de prop af te pakken. Vroeger toen ik dit spelletje met Kruimel speelde was dat wel anders.

Izzy brengt propje terug De nieuwe generatie propjes + pijltjes apporteren20 april 2008:
Hieperdepiep Hoera!
We hebben vandaag een jarige kattendame in huis. Izzy is alweer 1 jaar geworden. Om het te vieren hebben de dames vandaag de hele dag door steeds kleine snackjes gehad en vanavond voor hun avondeten runderpoulet. Izzy kon dat extra eten uiteraard wel waarderen. Hoe zou het met haar broer en zussen zijn. Zouden die ook een fijne verjaardag hebben gehad?

Jarige job!! De jarige job op haar favoriete plek op de printer.


02 november 2008:
Alles gaat zijn gangetje
Zoals de titel van deze datum al aangeeft gaat het goed met de kattekids. Omdat er niet veel nieuws was hebben we ook in het dagboek niks te melden gehad.

Mirre is 18 augustus alweer 14 jaar oud geworden. Je kunt zo onderhand wel een beetje aan haar zien dat ze een al wat oudere poezendame aan het worden is. Ze doet alles op haar gemakje en slaapt veel. Gelukkig laat Izzy haar de laatste tijd wat meer met rust zodat Mirre ook aan haar rust toekomt. Mirre heeft een poosje wat problemen gehad met eten. Ze at wel maar héél langzaam en te weinig. De laatste weken eet ze gelukkig weer haar bakje leeg in een normaal tempo. Mirre vindt het geweldig dat de cv 's avonds weer aangaat. Ze ligt daar dan lekker naast te bakken.

Met Izzy gaat het ook prima. Ze is uitgegroeid tot een hele mooie en vooral héle grote kat, die erg lief en aanhankelijk is. Ze zit graag even op schoot voor wat knuffels. Ze luistert de laatste tijd steeds beter en in haar omgang met Mirre is ze gelukkig stukken rustiger geworden. Ze hangt niet meer de hele dag om Mirre's nek. Ze is gek op samen spelen maar kan zich ook prima zelf vermaken met een simpel speeltje. Als ik een pijltje voor haar maak van een strookje papier, dan is ze helemaal gelukkig! Izzy zit met het eten nog steeds even apart. Ze zit meestal ook even apart als wij zelf gaan eten. Ze gapt anders zo het eten van je bord. Ze heeft nog steeds binnen no-time haar bakje leeg en laat dan luid en duidelijk horen dat ze eigenlijk nog wel meer eten wil hebben. Meer dan de afgewogen hoeveelheid brokjes krijgt ze niet want ze komt heel snel aan als ze wat teveel eten krijgt en gaat er dan vadsig uitzien. Af en toe een snack tussendoor krijgt ze uiteraard wel. Dat kan ook, mits we de hoeveelheid brokjes die ze als dagelijkse voeding krijgt goed in de gaten houden. Té dik worden is niet goed voor d'r gezondheid. Dat houden we dus goed in de gaten. Izzy is een gelukkige kat die hier haar draai heeft gevonden.

Nu het najaar weer daar is zijn de vogeltjes in de bomen weer heel goed te zien. Izzy vind het prachtig om vogeltjes te kijken maar het meest toffe is toch wel als een van de halsbandparkieten die hier in de bomen wonen op de rand van het balkon gaat zitten. Die vogels zijn echt hondsbrutaal en schrikken totaal niet van mensen of dieren. Het is dus dikke pret voor Izzy als er eentje in zicht is en dan ook nog zo vlakbij. Izzy houd haar hele lijfje dan stil. Alleen haar kaken klepperen door het mekkeren en haar staart draait zo snel rond dat het lijkt alsof ze elk moment op kan stijgen.

halsbandparkiet-izzy.jpg (63650 bytes) Izzy kijkt Poezen TVVervolg of
Terug naar de dagboek overzichtpagina


Zie je aan de linkerkant van deze pagina géén ander frame met hyperlinks, ......... Klik dan hier!!
Je ziet dan maar een héél klein stukje van mijn homepage.