Info: Seagate erkent nieuwe problemen met Barracuda-schijven

Gestart door Han, 19 januari 2009, 01:05:36

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Bron: www.tweakers.nl

Seagate erkent nieuwe problemen met Barracuda-schijven - zondag 18 januari 2009 16:44

Seagate heeft toegegeven dat data op een aantal modellen uit de Barracuda-serie door een fout in de firmware ontoegankelijk kan worden. De fabrikant heeft een firmware-fix uitgebracht en belooft de kosten voor hersteloperaties te vergoeden.

De afgelopen weken werd er in een topic op het supportforum van Seagate druk geklaagd over 1TB 7200.11 Barracuda's die kort na aanschaf plots de geest gaven. Het zou vooral gaan om harddisks met typenummer ST31000340AS en firmwareversie SD15. De gewraakte schijven zouden soms al binnen drie maanden na een herstart van de pc niet meer door het bios worden gedetecteerd. Ook andere Barracuda-schijven met een identieke firmwareversie zouden een hoge uitval vertonen. The Inquirer wist afgelopen week te melden dat er ongewoon veel Barracuda-schijven naar Seagate worden geretourneerd of bij data recovery-bedrijven belanden. Het probleem zou te wijten zijn aan foutieve microcode in de firmware.

Inmiddels heeft Seagate het probleem publiekelijk erkend. Volgens de harddiskfabrikant kan door de bug in de firmware data ontoegankelijk geraken, maar de gegevens zouden niet van de platters zijn gewist. Het probleem zou optreden bij Barracuda 7200.11-schijven die tot en met december 2008 zijn geproduceerd en opslagcapaciteiten kennen van 160, 320, 500, 640 en 750GB, evenals het 1TB en 1,5TB-model. Verder zouden ook de DiamondMax 22-schijven van Maxtor en Barracuda ES.2-modellen met het manco te maken kunnen krijgen. Seagate roept bezitters van dergelijke schijven op om het serienummer te controleren en indien nodig de schijf van nieuwe firmware te voorzien. Indien een gebruiker zijn data kwijt is, belooft de fabrikant de kosten voor het herstellen van de gegevens te zullen vergoeden.

De fout in de firmware van een aanzienlijk aantal harde schijven betekent een gevoelig gezichtsverlies voor Seagate, en mogelijk een behoorlijke kostenpost. De fabrikant kwam eind vorig jaar al negatief in het nieuws met berichten over crashende 1,5TB Barracuda-schijven, terwijl het bedrijf ook bekend maakte dat het de garantietermijn vanaf 2009 van vijf jaar wilde terugbrengen naar drie jaar. Seagate lijkt echter wel geleerd te hebben van zijn eerdere houding ten aanzien van door eindgebruikers gerapporteerde problemen: het bedrijf heeft relatief snel het boetekleed aangetrokken en mogelijke oplossingen voorgesteld.


Op deze pagina staat exact om welk type harddisk het gaat en ook een link naar de door seagate aangeboden firmware updates. Deze firware update wordt door seagate aanbevolen voor de volgende modellen:
* Barracuda 7200.11 drives van 1.5TB, 750GB, 640GB, 500GB, 320GB, and 160GB
* some Maxtor and ES.2 models.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Bron: www.tweakers.net

Firmware-fix Seagate doet meer kwaad dan goed - dinsdag 20 januari 2009
Een firmware-update die Seagate voor problematische Barracuda 7200.11-harddisks uitbracht, is in alle haast offline gehaald. De update blijkt bij 500GB-varianten met typenummer ST3500320AS structurele leesfouten op te leveren.

Seagate bracht zondag de SD1A-firmware uit in de hoop het probleem op te lossen van ontoegankelijk geworden data. Bij 500GB-schijven met typenummer ST3500320AS blijkt de update de harddisks echter van de regen in de drup te helpen: de drives geven aan de lopende band leesfouten en de data blijft ontoegankelijk, zo blijkt uit een tekstsnelgroeiende thread op het Seagate-forum. Ook op GoT wordt gewaarschuwd voor het uitvoeren van firmware-updates op Barracuda 7200.11-schijven.

De ST3500320AS-schijven worden na het uitvoeren van de gewraakte update nog wel gedetecteerd in het bios, zodat het probleem met een toekomstige update mogelijk kan worden verholpen. Inmiddels is de SD1A-update van de Seagate-website verwijderd. Een aantal gebruikers is het gelukt om met de oudere firmwareversie AD14 de drive alsnog toegankelijk te maken, terwijl een poster op het Seagate-forum stelt dat in afwachting van een nieuwe firmware-update gebruikers zich bij de geplaagde harddiskfabrikant moeten melden. Mensen die een 1TB Barracuda met typenummer ST31000340AS hebben of over een 750GB-exemplaar met typenummer ST3750330AS beschikken, zouden de firmware-fix wel met succes hebben weten uit te voeren.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Bron: www.twakers.net

Seagate geeft nieuwe firmware-fix voor Barracuda vrij - maandag 26 januari 2009
Seagate heeft twee firmware-fixes voor zijn Barracuda-harddisks uitgebracht, nadat een eerdere versie meer problemen veroorzaakte dan oploste. Inmiddels wordt duidelijk dat de Barracuda-serie aan structurele problemen lijdt.

Vorige week werd duidelijk dat de SD1A-update voor bezitters van Barracuda-hdd's van 500GB met typenummer ST3500320AS slecht uitpakte: de data op de drives bleek na een flash met de nieuwe firmware geheel ontoegankelijk te zijn geworden. Seagate erkende de problemen en besloot de SD1A-update offline te halen. Daarnaast beloofde het bedrijf de kosten van eventuele hersteloperaties te zullen vergoeden. Inmiddels heeft de fabrikant van harde schijven een tweede versie van de SD1A-firmware uitgebracht. Volgens diverse postings in het Seagate-forum zou de SD1A v2-firmware de ST3500320AS-drives weer tot leven wekken en, net als bij de overige Barracuda-modellen, bovendien de leesproblemen weten op te lossen.

Tegenover Computerworld laat een woordvoerder van Seagate weten dat de firma niet precies weet hoeveel harddisks uit de Barracuda-serie door de aanhoudende problemen getroffen zijn. Een medewerker van het Britse recoverybedrijf Retrodata stelt echter dat het uitvalpercentage bij harde schijven uit de Barracuda 7200.11-serie rond de 30 procent zou liggen. Een collega van de Amerikaanse firma Kroll Ontrack bevestigt dat beeld: in totaal heeft zijn recoverybedrijf in korte tijd ongeveer honderd Barracuda 7200.11-schijven voor herstelwerkzaamheden binnengekregen, waarvan de helft in de afgelopen twee weken.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!