Info SSD (flash-harddisk)

Gestart door Han, 04 juli 2008, 13:47:09

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

bron www.webwereld.nl

Ssd's slurpen juist meer dan gewone hd's - Donderdag 3 juli 2008
Anders dan wordt geadverteerd verbruiken solid state disks (flash-schijven) voor laptops veel meer stroom dan conventionele harde schijven, wat een aanslag betekent op de batterijduur.

Dat is de conclusie die de bekende hardwaresite Tom's Hardware vorige week trok na een uitgebreide test van flash-schijven. Dat is opvallend, want juist doordat in flash geen bewegende delen zitten, zouden deze veel minder stroom moeten verbruiken, zo beweren althans de fabrikanten. De testers schrijven zelfs al over The Ssd Power Consumption Hoax, en stellen dat leveranciers de consument voorliegen over het energieverbruik van ssd.

Hd slurpt proportioneel, sd niet
De resultaten zijn gebaseerd op kleine tests die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd op twaalf producten van zeven verschillende leveranciers. Vier 32 GB- producten, van MTron, SanDisk, MemoRight en Crucial, zijn nader bekeken, en vergeleken met elkaar en met een standaard 200 GB schijf van Hitachi.

"Een conventionele hd haalt zijn energiepiek alleen wanneer er willekeurige data verspreid over het medium wordt opgevraagd", schrijven de testers als uitleg. "Een ssd daarentegen kent alleen twee staten: actief of passief." Omdat de ssd als hij draait dat altijd op volle toeren doet, wordt uiteindelijk meer van de batterij gevergd dan een hd bij normaal gebruikt. Dat kan flink schelen: in sommige gevallen meldt Tom's Hardware zelfs een vermindering van de batterijduur van een uur.

Verrassend
Milan Radojicic van laptopleverancier Asus is op zijn zachtst gezegd verrast door de uitkomst. "Ik kan me het niet voorstellen", zegt hij in een reactie tegenover Techworld. Hij heeft dan ook een paar kanttekeningen te plaatsen. "Om de resultaten valt niet heen te draaien, en Tom's Hardware is betrouwbaar", zegt Radojicic, "maar als je het zou afzetten tegen de snelheidswinsten die met ssd behaald worden, dan vraag ik me af of het nog steeds meer energie verbruikt. Het is nogal een verschil als je bijvoorbeeld Photoshop in 15 seconden opstart, zoals dat nu nog met de meeste hd's het geval is, of in 3 seconden met een ssd." Radojicic is dan ook overtuigd dat flash in de toekomst de traditionele hd wegdrukt.

Bovendien is de technologie nog niet geheel volwassen, en kan er op het gebied van powermanagement nog veel gebeuren. "Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat in de toekomst een manier komt waardoor de schijven niet volledig benut hoeven te worden", schetst hij. "Nu worden elke keer alle flash-celletjes geactiveerd als de schijf in gebruik is. Dat zou kunnen veranderen.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Dit lijkt me eigenlijk alleen slecht nieuws voor de mobiele markt. Ik denk dat met name deze marktsector zich met de ontwikkeling zal gaan bemoeien en dat er mettertijd energiezuinigere modellen zullen gaan komen. Dat was met de kleine schermen ook zo.
Zaken als snelheidswinst en geen mechanische slijtage maken de ssd-harddisk natuurlijk toch wel interessant voor desktops.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Inmiddels heeft Tom's hardware de testresultaten wat bijgesteld in het voordeel van de Solid State disk. De testmethode die ze gebruikt hadden wwaren niet helemaal zoals het de bedoeling was waardoor de SSD minder goed uit de verf kwam.

Sandisk heeft inmiddels zijn gal gespuwd op Vista. Het besturingssysteem zou de ontwikkeling van de SSD onnodig vertragen. 
Zie: SSD niet geschikt voor Vista.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Bron; www.webwereld.nl

Solid-state drives minder veilig dan gedacht - Vrijdag 22 augustus 2008
Solid-state drives worden steeds vaker gebruikt als vervanging voor harde schijven, maar experts waarschuwen dat SSD's niet zo veilig zijn als wordt gedacht.
Hoewel SSD's betere beveiliging bieden op het gebied van gegevensbeveiliging dan traditionele harde schrijven, worden gegevens niet volledig gewist. Dit zorgt ervoor dat gegevens die opgeslagen zijn op SSD's kwetsbaar zijn voor fysieke hacks, meldt Network World.

Geen beveiligingsmaatregelen
SSD's worden, ondanks de hoge kosten, steeds populairder in, bijvoorbeeld, laptops omdat ze minder energie vragen dan harde schijven en gegevens veel sneller kunnen benaderen. Naarmate SSD's steeds vaker gebruikt gaan worden, zal de beveiliging van gegevens volgens verschillende experts een steeds groter probleem worden.

Veel SSD's maken gebruik van de standaard NAND-flash chips die zijn ontworpen voor camera's en MP3-spelers. Hierdoor zijn er geen fysieke beveiligingsmaatregelen aanwezig, die moeten voorkomen dat de chips verwijderd kunnen worden. Wanneer een degelijke NAND-chip wordt losgesoldeerd van een SSD, dan kunnen de gegevens eenvoudig worden uitgelezen met behulp van een chip programmer, meldt Jim Handy, director of bij onderzoeksbedrijf Objective Analysis.

Fysieke hacks
Daarnaast kunnen gegevens ook worden benaderd met behulp van een ultraviolet laser. Deze laser kan worden gebruikt om lock bits (encryption locks) te verwijderen, waarna de informatie kan worden uitgelezen. Volgens een hacker die door het leven gaat onder de naam Bunnie is dit relatief eenvoudig: "Er is geen ingewikkelde apparatuur nodig zodra de sloten zijn verwijderd. De data arrays kunnen worden gelezen met gewone ROM readers, die normaal gesproken worden gebruikt om onbeveiligde ROM-apparaten te checken en te branden."

Versleuteling helpt
Om de opslag van gegevens veiliger te maken, zouden encryptiesleutels geïntegreerd kunnen worden binnen de SSD-controller, zodat versleuteling zou plaatsvinden op hardwareniveau. Volgens veel experts is versleuteling ook niet 100 procent veilig, maar is het de eerste stap richting een veiligere opslag voor SSD.

Volgens Sean Barry, senior data recovery engineer bij Kroll Ontrack, zorgt versleuteling ervoor dat hackers eerst de versleutelinglaag moeten omzeilen, daarna de controller, waarna de gegevens opnieuw moeten worden opgebouwd. Dit kost veel tijd, waardoor de gegevens corrupt kunnen raken of simpelweg onbruikbaar wegens oudheid.

Kyle Wiens, CEO van iFixIt voegt daar nog aan toe dat versleuteling het wissen van gegevens op SSD's kan vereenvoudigen: "Iedere keer als je gegevens wegschrijft op een SSD, dan kan het zijn dat deze gegevens op een andere plek worden geschreven om de slijtage van de schijf gelijkmatig te verdelen. De schijf zelf vergeet waar hij alles heeft neergezet, waardoor het kan gebeuren dat je een bestand wist, terwijl een kopie van dat bestand nog ergens anders of de schijf staat".   
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!