INFO + Ervaringen met : WinXP SP2

Gestart door Han, 10 mei 2004, 14:47:29

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Bron : www.tweakers.net

Windows XP SP2 voor legale én illegale gebruikers

Microsofts toegenomen betrokkenheid ten aanzien van veiligheid heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf heeft besloten om het tweede service pack voor Windows XP gratis aan iedereen ter beschikking te stellen: gebruikers met een licentie én gebruikers zonder licentie. Volgens Barry Goffe, productmanager bij Microsoft, zijn er in dit nieuwe service pack geen maatregelen toegevoegd om het installeren op een illegale Windows XP-installatie onmogelijk te maken. Dit in tegenstelling tot service pack 1, waarin wel dat soort features aanwezig waren. Het was voor Microsoft geen eenvoudige beslissing om SP2 aan iedereen beschikbaar te stellen. De afweging ging tussen de veiligheid van klanten en andere internetgebruikers enerzijds, en het feit dat Microsoft omzet binnen moet krijgen om te overleven en daarom illegale gebruikers zoveel mogelijk wil weren anderzijds. Uiteindelijk heeft het softwarebedrijf besloten om de veiligheid te laten prevaleren omdat de negatieve gevolgen van onbeveiligde computers onwenselijker zouden zijn dan een misgelopen omzet door het illegale gebruik van Windows XP.

Update:
Een forumbezoeker van Flexbeta heeft recent build 2120 van service pack 2 voor Windows XP geïnstalleerd, hoewel hij geen officiële betatester is. Nadat hij dat gedaan had werd zijn systeem gelocked en moest hij zijn exemplaar opnieuw activeren. Uit onderzoek bleek dat dit kwam doordat in SP2 een groot aantal corporate keys zijn geblokkeerd. Dit is opvallend omdat Microsoft bij monde van Barry Goffe, productmanager van Windows bij Microsoft, had laten weten geen keys te gaan blokkeren in dit service pack. Het is dus op dit moment nog onduidelijk of er nu wel of geen keycheck in de officiële versie van service pack 2 aanwezig gaat zijn. Wanneer het product ID, dat is te controleren via System Properties, een groep van drie getallen bevat én deze cijfers zijn 64x, dan zal SP2 er op dit moment voor zorgen dat je systeem gelocked wordt en hernieuwd activeren zal dan noodzakelijk zijn. Als deze groep getallen 640 is, is er echter niets aan de hand en kan het service pack normaal geïnstalleerd worden.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Gert

Locatie: +21.3 NAP

Han

Heer Gates heeft wat ons betreft weinig te klagen. Hier in huis zijn 4 licenties voor WinXP. Drie voor XP-pro en eentje van XP home. Dan hebben we het nog niet eens over de licenties van Win95, WinME, Win98 en Win98(SE) die we hier hebben liggen.
Ik vind het belachelijk dat er geen Netwerk/huis-licentie o.i.d. zijn.
Ik vind het niet gek dat er zoveel kopietjes van gemaakt worden. M$ werkt dit zelf in de hand.




Bron www.tweakers.net

Tweakers bericht er ook weer over :

Windows XP SP2 toch niet geschikt voor illegale versies - 11-5-2004
Afgelopen maandag schreven wij (tweakers net) dat Windows XP service pack 2 te installeren zou zijn op legale en illegale Windows XP-installaties. Al snel bleek echter dat er weldegelijk code aanwezig was waardoor bepaalde keyranges werden uitgesloten. Microsoft UK heeft bevestigd dat SP2 op legale en illegale XP-installaties zal draaien, maar uit Redmond, waar het hoofdkantoor van Microsoft zit, komen andere berichten. Zo zouden er weldegelijk controles op illegale keys in het service pack verwerkt zijn. Het is echter de bedoeling dat alleen een aantal bekende illegale keys geblokkeerd gaan worden. Als er een illegale key wordt aangetroffen zal de installatie van het service pack worden afgebroken. Andere maatregelen zullen niet aanwezig zijn omdat Microsoft het service pack op zoveel mogelijk computers geïnstalleerd wil krijgen in het kader van de veiligheid.

De tweede release candidate van het service pack wordt deze maand nog verwacht; de final versie zal in juli uitkomen als alles volgens plan verloopt. Tegelijk met de introductie van dit service pack zal een marketingcampagne starten, onder de codenaam Windows XP Reloaded, om dit tweede service pack van Windows XP onder de aandacht te brengen en ervoor te zorgen dat veel mensen het pakket updates zullen gaan installeren. Om dit te bereiken zullen er bij verschillende winkels gratis cd's te halen zijn met daarop het service pack en ook zal het weer mogelijk zijn het SP te bestellen op cd bij Microsoft; of dit mogelijk verzendkosten gaat kosten is nog onbekend. Hoe dit allemaal precies in elkaar gaat zitten zal over enkele weken bekend gemaakt worden.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Nog wat nieuws over SP2 van www.breekpunt.nl :

Service Pack 2 Windows XP klein verpakt
Nieuwe feitjes en bevestiging Nieuws van zelfde datum:
De Sydney Morning Herald had een interview met Windows-poductmanager voor Australië Danny Beck en daarbij vielen toch wat nieuwe feitjes rondom het langverwachte Service Pack 2 voor Windows XP te noteren:

• in Engeland zal SP2 ook gratis verkrijgbaar zijn in winkels
• in Australië wordt SP2 via download en CD verspreid; de CD-versie wordt binnen 2-4 weken afgerond
• winkelverspreiding kan in meer gebieden van toepassing zijn, maar Microsoft bekijkt dat per regio
• over de wijze van beschikbaarheid in Nederland is nog niets bekend en ook in dit interview komt het niet aan de orde
• gevraagd naar eventuele plannen om SP2 ook te kunnen bestellen ten behoeve van een zo groot mogelijke verkrijgbaarheid bij de verspreiding en dan voor de afhandeling en verzending kosten te berekenen, zei Beck dat er nog geen afgeronde plannen in die richting zijn ("no plans have been finalised at all")
• de omvang van SP2 zal bij de definitieve vrijgave zijn teruggebracht tot 80 MB en dat is fors minder dan de huidige verwachtingen, die oplopen tot 300 MB.

Verder bevestigt Microsoft ook in dit interview dat Service Pack 2 zich niet op illegale Windows-versies laat installeren.

Zoals bekend komt Service Pack 2 voor Windows XP medio juli op de markt, na een Release Candidate op 26 mei.

Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Josette

Vandaag in Tips en Trucs een hele boterham erover.
Nog niet de helft ervan gelezen.

Je kan hem op cd bestellen dat wel. ;)

Josette 8)
Wie geen fouten maakt, maakt gewoonlijk niets! Groetjes van Josette

Han

Ik zag het op de voorkant staan. Zal 'm eens snel uit z'n plasticje halen en kijken waar ik 'm kan bestellen.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Hans

Bij mij gaat het lampje nu echt uit hoor... ::)
Is het nu verstandig om SP2 wel of niet te installeren?
Il diavolo caca sempre sulla grande speranza

Han

Ik ga 'm voor de bugfixes zeker wel installeren maar bij de vraag of ik XP door microsoft laat updaten kies ik voor de optie "zelf beheren".
Als je dat niet doet (zo heb ik gelezen) dan gaat er op de achtergrobnd een heleboel automatisch en dat heb ik liever zelf in de hand. Als je je PC uit zet gaat ie onder andere naar windows updates zoeken. Ik bepaal graag zelf wanneer ie dat doet.

Ik voorzie ook wat problemen met de meer uitgebreide interne XP-firewall. Die gaat behalve je internetverbinding ook je lokale netwerk beveiligen. Daar komt narigheid van als mensen instellingen gaan doen en niet precies weten wat dat doet.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Martijn

Zojuist van tweakers geplukt:

Slechts een paar dagen nadat we met het bericht kwamen dat SP2 voor Windows XP binnen enkele weken de finale status zou bereiken, komt News.com met het bericht dat Microsoft de update in augustus zal uitbrengen. Dit is niet de eerste keer dat het langverwachte Service Pack wordt uitgesteld. De planning van Microsoft was initieel om in juni klaar te zijn. Dit werd uitgesteld tot juli en nu tot augustus. Ondertussen zijn er geruchten geweest dat SP2 pas in september uit zou komen, of bijna klaar zou zijn. Wat wél duidelijk is, is dat het vele werk aan SP2 ten koste van Longhorn is gegaan, die dan ook later zal verschijnen.

Over het verschuiven van SP2:
Link 1


Over de gevolgen voor Longhorn:
Link 2


En zoals Han al zei word het een zooitje met die firewall, gelukkig is Norton het met haar eens:
Link 3
Om oud en wijs te worden moet je eerst jong en dom zijn geweest

Zandman

bron webwereld
Update voor Windows XP opnieuw uitgesteld

Donderdag, 5 augustus 2004 - Softwaremaker Microsoft heeft de lancering van service pack 2 (SP2) voor Windows XP opnieuw uitgesteld.


De update die gebruikers van Windows XP onder meer beter moet beschermen tegen virussen en inbrekers, is al herhaaldelijk uitgesteld. Aanvankelijk zou SP2 in juni uitkomen. Die datum werd echter niet gehaald.

Eerder had Microsoft aangekondigd deze week de laatste hand aan SP2 te willen leggen, maar ook die deadline haalt de softwaremaker niet. Microsoft verwacht nu dat het nieuwe service pack later deze maand zal worden uitgebracht, zo meldt CNet.

Service pack 2 bevat een aantal nieuwe veiligheidsmaatregelen, waaronder een verbeterde firewall. De vernieuwingen kunnen echter problemen geven met bestaande functies. Zo waarschuwt Microsoft dat gebruikers van zijn crm-pakket (customer relations management) problemen kunnen ondervinden na installatie van SP2. Op zijn site heeft Microsoft reeds een patch (reparatiesoftware) gepubliceerd om dit probleem te ondervangen.

In SP2 neemt Microsoft ook Internet Explorer onder handen. De browser zal worden uitgerust met een pop-up killer. Diverse andere browsermakers, zoals Opera en Firefox, bieden die mogelijkheid al langer. Ook zijn er al diverse losstaande programma's te verkrijgen om pop-ups tegen te houden.

een dag niet gelachen
is een dag niet geleefd.

Han

Op www.breekpunt.nl staat waarom SP2 weer uitgesteld is.
het CRM pakket ondervind geen hinder van SP2, het werkt gewoon helemaal niet meer...... foutje bedankt!!

Ik heb ernstig m'n twijfels of ik dat SP2 wel zal gaan gebruiken. Ik installeer het eerst op een machine waarop ik het kan testen.

Toch weer uitstel voor Service Pack 2. Nieuwe datum nog niet bekend
Gisteren gonsde het overal van de geruchten over de release van Service Pack 2 voor Windows XP. Vandaag, donderdag 5 augustus 2004, zou dit lang verwachte updatepakket dan eindelijk beschikbaar komen. De versie die vandaag had moeten verschijnen is wat een Release To Manufacturing (RTM) versie genoemd wordt. Een versie die klaar is voor productie dus maar nog niet bedoeld voor de eindgebruiker thuis.

Een woordvoerder van Microsoft heeft laten weten dat deze RTM-versie nu dus is uitgesteld. Er is nog geen nieuwe datum genoemd waarop Service Pack 2 dan wel beschikbaar zal komen.

Een reden voor het uitstel kan zijn dat de CRM-software "Microsoft CRM" na installatie van Service Pack 2 niet meer werkt. Hiervoor is weliswaar al een patch beschikbaar maar die lijkt nog niet in Service Pack 2 te zijn opgenomen.

• Patch voor Microsoft CRM
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Bron : tweakers net

Windows XP Service Pack 2 bereikt RTM-status 6/8/2004 22:27u
(RTM = Released To Manufacturing )

Het langverwachte Windows XP Service Pack 2 heeft volgens verschillende bronnen eindelijk de RTM-status bereikt. Buildnummer 2180 wordt op dit moment verspreid onder betatesters en systeembouwers, en zal begin volgende week ter download aangeboden worden via de website van Microsoft. Binnen twee weken moeten de eerste systemen waar standaard al SP2 opstaat al geleverd worden. Iets later zal een 80MB wegende versie van de update ook via Windows Update beschikbaar komen. De complete release voor alle smaken van XP die op dit moment circuleert is 266MB groot. Retaildozen voorzien van de nieuwste update zullen naar schatting eind september of begin oktober op de schappen terecht komen, maar wie alleen het Service Pack wil hebben kan al eerder een gratis cd toegestuurd krijgen van Microsoft. Neowin meldt overigens dat illegale keys gewoon werken, ondanks het feit dat hele series sleutels in de release kandidates werden buitengesloten.

Naast alle updates van SP1, tientallen (al dan niet kritieke) patches die de afgelopen anderhalf jaar zijn uitgebracht en de laatste versies van DirectX, Windows Media Player, het .NET Framework en andere toepassingen, bevat de update een groot aantal tweaks en nieuwe features op het gebied van beveiliging. Microsoft heeft zich niet alleen als doel gesteld om een computer die recht uit de doos komt beter dan ooit bestand te maken tegen virussen en malware, maar ook om de gebruiker de mogelijkheid te geven om de beveiliging op een eenvoudige manier in de gaten te houden.

Update: Microsoft heeft inmiddels een persbericht uitgegeven waarin het bedrijf de RTM-status van het tweede service pack voor Windows XP bevestigt. De voornaamste verbeteringen in dit service pack zijn gericht op het veiliger maken van Windows XP-computers. Zo is onder meer het Windows Security Center nieuw. Op deze centrale plek kunnen allerlei instellingen op het gebied van veiligheid, firewalls, antivirusprogramma's enzovoort veranderd worden. Nieuw in SP2 is ook de uitgebreide firewall. Deze is qua functies en uitgebreidheid opgeschoven richting gratis beschikbare tools, zoals ZoneAlarm. Verder zijn er in Internet Explorer (IE) een aantal securityupdates doorgevoerd. Ook zijn er enkele kleine features toegevoegd, zoals een pop-upblocker en opties voor het beheer van plug-ins. De core van IE is echter niet aangepast, dit zal pas in latere versies gebeuren. Ten slotte staat de messenger service vanaf heden standaard uit en is het niet meer mogelijk om anonieme RPC-requests te doen. Ook op het gebied van geheugenmanagement zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd, waardoor Windows XP SP2 minder last zou moeten hebben van buffer overruns.



Ik denk dat we op de NL release nog even moeten wachten.
Dat vind ik nergens terug.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Martijn

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet zo heel erg vind dat de nederlandse versie waarschijnlijk nog even op zich laat wachten, zo kunnen we mooi aankijken wat er allemaal misgaat.
Om oud en wijs te worden moet je eerst jong en dom zijn geweest

bjo

bij de xp update's staat dat je de automatiese update moet inschakelen voor sp2 zodat het geactiveerd kan worden  :uhhh
[move]there is no power like xp power[/move]

Han

Bij windows update staat idd een mededeling.

Wat kunt u nu doen om er zeker van te zijn dat u Windows XP Service Pack 2 in uw bezit krijgt?
U kunt Windows XP Service Pack 2 het best in uw bezit krijgen met de functie Automatische updates in Windows XP. Ga naar de site Beveilig uw computer beter zodat wij deze voor u kunnen inschakelen of volg drie handmatige stappen. Welke manier u ook kiest, u ontvangt Service Pack 2 automatisch zodra deze bij Microsoft beschikbaar is. Als u Automatische updates vandaag nog inschakelt, kunt u meteen beginnen met het automatisch downloaden van belangrijke updates, inclusief de nieuwste versie van Windows Update. Bovendien bent u zo ook zeker van toekomstige updates, zoals Service Pack 2.


Ik schakel hier mooi helemaal niks in, en wacht eerst zoals martijn al schreef eventjes af.  ;)
Het zit er dik in dat je SP2 op CD kunt krijgen. Dat scheelt een hoop downloaden.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Op www.tweakers.net wat uitgebreider info over SP2

Windows XP Service Pack 2
Service Pack 2 is het eerste servicepack voor Windows XP wat uitgebracht is na de zogenaamde Slammer worm (zie: o.a. http://www.f-secure.com/v-descs/mssqlm.shtml) en is uniek in het feit dat het grote veranderingen aanbrengt in de architectuur van Windows XP.
Service Pack 2 zal naar verwachting het meest ingrijpende service pack zijn dat ooit door Microsoft uitgebracht is met een groot aandachtspunt op het beveiligen van de PC voor virussen, wormen en andere malware.

Grote veranderingen aanbrengen in de architectuur is iets wat tot nu toe voorbehouden bleef aan grote Windows releases, in dit service pack is dat anders en dit heeft dan ook bijgedragen aan het steeds verlaten van de release date, iets wat we ook gewend zijn bij grote Windows releases

De veranderingen in Service Pack 2 zijn terug te vinden op een groot aantal fronten, zichtbaar aan de oppervlakte en niet zichtbaar in de 'core' van Windows.

Windows Security Center
Het eerste wat opvalt als je inlogt op Windows is de popupballon rechts onder 'Your computer might be at risk' is de dramatische boodschap.

Er op clickend zal je een van de nieuwe features van Service Pack  "het Windows Security Center" zien.
Het Security Center geeft je in één oogopslag de status van de beveiliging van je PC – staat je firewall aan, update je je Windows wel automatisch, en draait je virusscanner wel actief mee.

Als je een virusscanner geinstalleerd hebt (en hij wordt herkend door Windows) zal je in het Security Center de status ervan terug kunnen zien. Zo lang je Windows niet 'beveiligd is', dat wil zeggen zolang er een van deze drie punten rood blijft zal je in je systemtray een rood schildje houden. Het kan zo zijn dat je virusscanner niet ondersteunt wordt – je kan hier dan ook kiezen voor 'I have an anti-virus program that i'll monitor myself' waardoor je virusscanner genegeerd zal worden in deze controle.

Windows Firewall
Een van de nieuwe features in Service Pack 2 is de Windows Firewall – grotendeels herzien sinds de vorige versie die nog bekend stond onder ICF (Internet Connection Firewall) bied het veel meer mogelijkheden en is het wat meer opgeschoven richting populaire 3rd party firewalls zoals ZoneAlarm.

Het configureren van de firewall bestaat uit niet meer dan het 'aan zetten' van de firewall in het Security Center danwel via de properties van een netwerk adapter (onder eigenschappen -> geavanceerd -> Windows Firewall, Settings en dan 'aan') – op dat moment filtert het alle connecties die geinitieerd worden naar je PC.
Om te voorkomen dat mensen uit gemak de firewall uitzetten, kan je op vrij eenvoudige manier excepties aanmaken voor bepaalde programma's die wel connecties mogen ontvangen.

Daarnaast biedt de firewall een aantal mogelijkheden om bijvoorbeeld een IP range uit te sluiten van blokkade wat handig is in een klein thuis netwerk, dit vereist echter wel wat kennis van je eigen netwerk.

Internet Explorer
Ook Internet Explorer heeft een aantal veranderingen ondergaan – helaas is het geen volwaardige Internet Explorer update maar zijn het 'maar' security problemen die aangepakt zijn, maar ik kan me voorstellen dat het Internet Explorer team daar z'n handen aan vol had voor deze release.

Een verandering die meteen in het oog springt is het blokkeren van downloads van programma's– als je bijvoorbeeld ICQ probeert te downloaden krijg je boven je menu bar een gele popup regel te zien met uitleg – enkel door hier op te clicken en alsnog voor 'Download' te kiezen kan je de file downloaden. Per ongeluk een executable downloaden lijkt hiermee in ieder geval verleden tijd te zijn.

Een andere belangrijke verbeterde optie is 'Manage Add-ons' (te vinden onder de Internet opties -> Programma's) deze presenteert je een lijst met geinstalleerde toolbars en andere browserhelpers. Je kan ze hier ook op een simpele manier disablen of enablen.

Verder zijn er nog een aantal kleinere maar ook belangrijke features toegevoegd: een popup blocker, het blokkeren van automatisch geinitieerde downloads, een 'Never trust'-optie als aanvullen op de 'Always trust'-optie bij het uitvoeren van ActiveX scripts, Internet Explorer vensters kunnen niet meer geopend worden op een manier waarbij de statusbar of de addressbar buiten beeld valt.

Messenger service
Niet te verwarren met de Windows Messenger (het chat programma) is in Service Pack 2 de "Messenger" service standaard disabled, in mijn ogen een beetje een jammere keuze aangezien de Windows Firewall een vele serieuzere manier is om dit soort zaken aan te pakken.

RPC Interface Restriction
Remote Procedure Call is na de blaster worm een technology geworden die veel mensen wel iets zegt, helaas voornamelijk negatief. De mensen die de "RPC" service disabled hebben (en hiermee hun PC bijna onbruikbaar maakte) weten echter hoe belangrijk RPC is voor Windows – het is het protocol waarmee veel Windows componenten zowel intern het systeem als met andere computers communiceren.

Een belangrijke wijziging die doorgevoerd is in Service Pack 2 is het blokkeren van anonieme RPC connecties. Het gebruik van anonieme RPC over een netwerk is sowieso twijfelachtig – RPC voorziet dan ook in een authenticatie methode, maar dit werd niet afgedwongen door Windows zelf. In Service Pack 2 wordt dit wel gedaan, het is dan ook vergelijkbaar met het verbieden van een leeg password voor een user account maar dan voor applicaties.



Bron : www.tweakers.net , bovenstaande review is van een user die elevator heet.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Tja eerst de kat even uit de boom kijken en uiteindelijk zullen we het toch moeten installeren. Ik verwacht dat het net zo gaat als bij SP1. Heb je het servicepack niet geinstalleerd, dan kan je windows update niet meer optimaal gebruiken  :-\
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Martijn

Het lijkt allemaal redelijk, 2 dingen vallen me op:

1: IE is nog steeds niet optimaal, lapmiddel dus
2: Firewall, ik voorzie problemen met bestaande firewalls

maar ik kijk idd eerst nog maar eens flink de kat uit de boom, nederlandse versie is toch nog niet uit.
Om oud en wijs te worden moet je eerst jong en dom zijn geweest

Han

De Windows firewall kan je uitzetten. Als je een van de bekende firewall's draait, dan wordt die gewoon gezien door het Windows Security Center.  Als je zo'n merkloos geval draait, dan kun je de Windows firewall ook uitzetten en aangeven dat windows geen meldingen geeft over het afwezig zijn (niet kunnen zien) van je merkloze firewall. Je externe firewall doet dan gewoon zijn werk zoals je nu al gewend bent.

Ik voorzie alleen problemen als mensen de Windows Firewall gaan gebruiken.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Josette

 >:( Hoezo ik heb die altijd aan staan, en nog nooit problemen gehad.
Heb er wel géén andere opstaan, en mijn poorten zijn allemaal goed.

Josette  ::)
Wie geen fouten maakt, maakt gewoonlijk niets! Groetjes van Josette