Special : Hoe werkt Ad-Aware

Gestart door Han, 01 oktober 2002, 21:35:53

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Han

Er is inmiddels een véél nieuwe versie van Ad-Aware uitgekomen (Ad-Aware versie 12).
Dat programma is dermate uitgebreid dat een handleiding ervoor schrijven niet meer te doen is. De basis ervan is echter hetzelfde als voor de oude versie. Daarom laat ik deze handleiding hier staan.

AdAware is in verschillende versies te downloaden via: http://www.lavasoft.com/
Meer info vind je hier.







Hoe werkt het programma Ad-Aware SE (door Han)

Deze special legt uit hoe je je computer spywarevrij kunt maken + houden met Ad-Aware

Wat is Ad-Aware en waar haal ik het vandaan?

Ad-Aware is een programma dat ongewenste indringers (Spyware, Adware etc) op je computer lokaliseert en verwijdert. Deze zaken komen vaak mee met downloads van gratis (freeware) spelletjes of demo's ervan. Ook peer to peer programma's zoals Morpheus en Kazaa zijn niet meer vrij van dergelijke zaken (Kazaa lite++ is wél spyware vrij). Het binnen krijgen van Spyware, kan ook door een enkele klik in een website. Nette fabrikanten van software vermelden tijdens de installatie van hun product in de gebruiksovereenkomst, dat er een programma mee geïnstalleerd wordt. Maar zeg nou eerlijk, wie leest die lap tekst helemaal door voordat je op "I agree" klikt. In het algemeen zul je weinig merken van de aanwezigheid van Spyware. De programma's draaien namelijk op de achtergrond mee. Maar als je met een telefoonlijn en een 56K modem werkt zal er bij aanwezigheid van meerdere Spyware programma's,  een teruggang merkbaar zijn in je verbindingssneheid. Dit komt doordat deze software verbinding zoekt met een server, om bijvoorbeeld jouw surfgedrag te registreren. Deze informatie wordt opgeslagen en gebruikt door derden. Dit levert de maker van het programma wat je gedownload hebt geld op en het bedrijf kan hiermee onderandere de gemaakte investeringen terugverdienen.

Er zijn ook agressieve indringers, die zonder het te melden of te vragen bezit nemen van jouw kostbare pc.
Ze nestelen zich diep in het systeem en kunnen leiden tot foutmeldingen met blauwe schermen of een vreemde opstartpagina en kunnen er voor zorgen dat programma's ongevraagd opstarten en verbinding maken met internet.
Vaak zijn deze moeilijk op te sporen. We raden je dan ook aan, om bij twijfel even vragen te stellen op ons forum. Daar zitten specialisten op dit gebied.

Er is al een aantal jaren een bedrijf dat zich op het opsporen van Spyware heeft gegooid. Het is het Duitse bedrijf "Lavasoft". Deze softwaremakers hebben een gratis programma ontwikkeld genaamd Ad-Aware.
Ad-Aware is gratis te downloaden op de site van Lavasoft

Adaware SE is beschikbaar in drie versies.
  - AdAware SE Personal      : de gratis te downloaden versie
  - AdAware SE Plus             : met meer mogelijkheden tot uitbreiden en instellen
  - AdAware SE Professional  : met nog meer mogelijkheden tot uitbreiden en instellen

Onze Adaware-special beperkt zich tot de gratis te downloaden gratis versie van AdAware SE.
Wanneer je Awaware geinstalleerd hebt dan tref je op je bureaublad 2 nieuwe snelkoppelingen aan. (AdAware SE + AdWatch SE)
AdAware SE wordt in deze special verder besproken.
AdWatch is een programma wat je in de instellingen van AdAware aan of uit kunt zetten. Zet je het aan, dan houd het constant je PC in de gaten of er spyware aangeboden wordt. Kom je op een site op internet waar dat gebeurd dan meldt AdWatch dat. Popups voor bijvoorbeeld Gator en consorten worden met AdWatch afgevangen en kunnen dan geen kwaad meer doen. Je ziet het installatieschermpje van Gator niet eens meer!! Alle register-veranderingen worden door AdWatch gemeld en jij kan dan aangeven of die veranderingen toe wilt staan of niet.


Het updaten van het referentiebestand van Ad-Aware SE

De ontwikkelingen liggen niet stil en het is dus een noodzaak om regelmatig even vanuit het programma met de update-functie te controleren, of er updates zijn voor het referentie-bestand. Als er weer iets nieuws op het gebied van spyware ontdekt is, dan zorgt Lavasoft met een nieuw referentiebestand dat ook deze nieuwe spyware met AdAware verwijderd kan worden.
Het updaten geschied eenvoudig door op het beginscherm van AdAware te klikken op "Controleer voor updates" (Check for updates now)

 

Klik op dat linkje en Adaware gaat verbinding zoeken met de updateserver van Lavasoft. Zijn er update's dan worden deze vanzelf geïnstalleerd.
Het blijkt dat er sommigen zijn, bij wie dit automatisch updaten vanuit het programma niet wil lukken.
Dat niet kunnen updaten kan een paar oorzaken hebben:

* Heeft het programma toestemming van je firewall-software om te updaten?
* Je oude reflist bestand kan corrupt zijn geraakt. Om te kijken of dat de oorzaak is, verwijder
   je de bestanden "defs.ref" and "def.ref.old" uit de directory "C:\program files\lavasoft\Ad-Aware SE\."
   Probeer daarna opnieuw de webupdate te doen vanuit het programma.

Lukt het updaten dan nog niet dan is dat vervelend maar niet onoverkomelijk. Je kunt de laatste update ook rechtstreeks downloaden vanaf de lavasoft update site site.
* Rechtstreekse link naar update voor AdAware SE : defs.zip

Pak het gedownloadde zip-bestand uit en kopieer dan het bestandje reflist.ref (update Adaware 6.0) of defs.ref (update Adaware SE) daaruit naar de programmamap waarin je AdAware geinstalleerd hebt. Als het nieuwe bestand er staat heb je de update gedaan. Daarna kan je AdAware weer opstarten.

Lukt het updaten dan nog steeds niet:
* check dan de Lavasoft FAQ Site
* of stel een vraag op het lavasoft Support Forum
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Hoe scan ik mijn computer en verwijder ik SpyWare met Ad-Aware?

Voordat je gaat scannen moet je nog even een kleine aanpassing doen in de instellingen om ervoor te zorgen dat AdAware ook in archief bestanden (Zip,Rar etc) scant.

1) Klik op
2) Klik links op de knop "scannen".
3) Klik 1x op het rode rondje voor de optie "scan binnen archieven".
    (rondje wordt groen)
4) Klik op de knop "Doorgaan" (Proceed) om de instelling op te slaan.

Voor het scannen zelf klik je op de knop "Nu Scannen" (Scan now)
De procedure voor en na het scannen verschilt niet van het scannen met de oudere versie van Adaware.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Voorkomen is beter dan genezen...

Op het internet vind je de database van "Spychecker - Database of spyware" en de database van Spywareguide.
Wanneer je een programma wilt gaan installeren, dan is het handig om daar alvast even te na te gaan of het programma dat je wilt gaan installeren, bekend is in deze spyware database.
Is dat inderdaad zo, zoek dan gewoon een ander programma. Er is immers keuze zat!

Lees voordat je een vraag over spyware verwijderen stelt in het forumonderdeel voor "Spyware, adware, toolbars, dialers e.d" eerst even het topic Hulp vragen via PCN, voor het verwijderen van spyware door. Daarin staan een aantal afspraken die we hier op het forum hebben gemaakt, over het posten van vragen m.b.t. dit onderwerp.


Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!