Special : Zoeken op internet

Gestart door Han, 01 oktober 2002, 21:40:47

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Zoeken op internet (door zandman)

Deze special legt uit hoe je makkelijk informatie op internet kunt vinden

Als je meer informatie over een onderwerp wilt vinden vinden, dan kun je twee dingen doen. Je kunt een zogenaamde portaalsite bezoeken of je kunt zelf gaan zoeken via een zoekmachine. Als je weet waar je moet zoeken, dan wordt een wandeling naar de bibliotheek echt overbodig!
PC Navigator heeft trouwens al wat leuke en handige websites voor je gevonden. Heb je de PCNavigator linkpagina al gezien?

Zoekmachines.
Een zoekmachine is een computersysteem die de gehele dag internetpagina's indexeert. Zij verzamelen de sleutelwoorden van de pagina's en slaan deze op in het geheugen van de zoekmachine. Zo komen zij in het bezit van een uitgebreide index met zoekwoorden.
Tik je zo'n zoekwoord in, dan zie je zoekresultaten.  Enkele url's van zoekmachines zijn:
- http://www.google.nl/
- http://www.zoek.nl/

Zoektermen:
Om het onderwerp waarnaar jij op zoek bent te kunnen vinden, dien je gebruik te maken van zoektermen of te wel trefwoorden. Ben je  op zoek naar een bepaalde auto dan kun je natuurlijk "auto" invullen in het zoekterm-vakje. Dit is een zeer brede zoekterm en zal duizenden, zo niet honderdduizenden webpagina`s vinden.

Beter is het om zoektermen te combineren. Bijvoorbeeld auto, het type en merk. Die kan je dan invullen: 'auto +volkswagen +golf'. Op die manier zal de zoekmachine meer gerichte informatie geven over jouw onderwerp. Mocht er toch ongewenste informatie worden gevonden dan kan je die onderwerpen er uit filteren door '-onderwerp' op te geven. Dus bijvoorbeeld 'auto +volkswagen +golf -garage'. Dan haalt de zoekmachine de resultaten weg die jij er niet tussen wil hebben. Als je opzoek bent naar een persoon, dan kan je beter de naam tussen aanhalingstekens invullen, bijvoorbeeld: "Klaas Vaak".

Heb je het probleem dat je téveel zoekresultaten krijgt, dan zou je je opdracht kunnen verfijnen. Dus de trefwoorden zo specificeren dat er minder algemeen gezocht wordt. Mocht je te weinig of geen resultaten op krijgen, dan is je zoekopdracht misschien te specifiek en moet je hem wat algemener maken. Per zoekmachine kan de manier nog wel eens verschillen hoe je zoektermen kan specificeren. Bij elke zoekmachine bestaan daar helppagina's over, die je dit duidelijk uitleggen.

Portaalsites.
Een portaalsite is een website die op een bepaalde gericht is. Mensen met een bepaalde interesse hebben zo'n website met links over hun interressegebied gemaakt, om jouw gemakkelijker te maken om te vinden wat jij zoekt. Er zijn twee soorten portaalsites. Portaalsites die over 1 onderwerp gaan bijvoorbeeld : Viruspagina.nl.  Hier vindt je info over virusscanners en alles wat met virussen te maken heeft. Er zijn ook portaalsites die meer algemeen zijn en een verzameling van links geven . Een verzameling van portaalsites vindt je op www.startpagina.nl

Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!