CCleaner gehackt (32bit versie van de laatste update van CCleaner)

Gestart door Han, 21 september 2017, 01:08:15

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Bron: www.telegraaf.nl  (directe link)

Hack CCleaner treft miljoenen
AMSTERDAM (DFT) - 19 SEP 2017

Softwareprogramma CCleaner, gratis voor Windows-gebruikers om hun computer op te schonen, is gehackt. Enkele miljoenen gebruikers zijn daardoor getroffen.

Het gaat om de versie van 32bit van de laatste update van CCleaner, die gebruikers tussen 15 augustus en 12 september hebben heeft binnengehaald, bevestigt het bedrijf tegen Reuters.
Hackers hebben daarin een gat in de bescherming ontdekt. Omdat die versie van CCleaner veel op oudere systemen draait, zouden volgens eigenaar Avast ruim twee miljoen mensen zijn geraakt. Volgens Avast is ook CCleaner Cloud getroffen.
Daarmee krijgen gebruikers op afstand, via de cloud, toegang. CCleaner wordt ontwikkeld door het Britse bedrijf Piriform.
De gratis software wordt wereldwijd veel gebruikt. Het programma is volgens Avast twee miljard keer gedownload, wereldwijd gebruiken 130 miljoen mensen het programma.
Piriform adviseert zijn gebruikers de nieuwere versies van de software te downloaden en geen gebruik te maken van CCleaner 5.33.6162 en CCleaner Cloud 1.07.3191.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

abbs

Hallo,

De meeste scanners vinden hem nu maar het is aangeraden om na de update naar versie 3.35 nog even met bv Malwarebydes (Mbam) te scannen.
Meer uitleg over de infectie: https://www.bleepingcomputer.com/how-to/security/ccleaner-malware-incident-what-you-need-to-know-and-how-to-remove/Groeten abbs
Member of UNITE (Unified Network of Instructors and Trained Eliminators)

Han

Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

abbs

Hallo,

Ik gebruik ook Ccleaner dus wees ook niet meteen bang, dit is al bij meerdere software overkomen dus daarom is het belangrijk dat je altijd alles op tijd update.
Tevens blijkt dat enkel de 32-bits versie van Windows betroffen is, het met CCleaner meegeleverde virus kan in 64-bit Windows niets uitrichten.
Het word in verband gebracht met de volgende RegKey:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Piriform\Agomo

Dus dat zou je na kunnen kijken en verder zo wie zo je wachtwoorden veranderen (is altijd aanbevolen).


Groeten abbs
Member of UNITE (Unified Network of Instructors and Trained Eliminators)