NL Kabinet verbiedt binnen 3 jaar downloaden uit illegale bron

Gestart door Han, 02 november 2009, 09:35:51

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Bron: Webwereld

Kabinet verbiedt downloaden uit illegale bron
Gepubliceerd: Vrijdag 30 oktober 2009
Auteur: Ernst-Jan Hamel


Het downloaden uit illegale bron wordt in Nederland binnen drie jaar onrechtmatig en strafbaar. De kopieerheffing op blanco cd's en dvd's wordt afgeschaft.

Dat schrijft het kabinet in een uitgebreide reactie (pdf) op het van de zomer verschenen rapport van de commissie Gerkens.

Het kabinet wil met het downloadverbod legale online diensten stimuleren. Nieuwe bedrijfsmodellen komen niet van de grond als andere partijen zich met illegale activiteiten verrijken. "Daardoor ontstaat een markt waarin consumenten tegen een redelijke vergoeding en op een legale manier op internet aan muziek en films kunnen komen en rechthebbenden ook in de toekomst verzekerd zijn van inkomsten."

Legale alternatieven
De Commissie Gerkens adviseerde in juni dat er pas een downloadverbod kan komen op het moment dat er legale alternatieven zijn. Het kabinet lijkt op dit punt af te wijken door te zeggen dat zonder downloadverbod legale diensten geen kans maken.

Het downloadverbod zal betekenen dat de huidige heffing op blanco cd's en dvd's wordt afgeschaft. Volgens het kabinet komt het huidige stelsel door snelle groei van de beschikbare geheugencapaciteit en de snelheid van het dataverkeer nog meer onder druk te staan. Onlangs besloot de regering de het thuiskopiestelsel nog drie jaar te bevriezen en niet uit te breiden naar andere geheugendragers.

Geen Franse praktijken
De regering wil geen Franse praktijken in Nederland. "Het kabinet wil het downloadverbod niet gebruiken om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken, maar juist om de illegale activiteiten van commerciële partijen uit te bannen."

Waar de commissie Gerkens een rol ziet voor isp's bij de handhaving van het downloadverbod, is het kabinet terughoudender. "Het opleggen van aanvullende verplichtingen voor internet service providers (ISP's) en hostingproviders, zoals voorgesteld door de parlementaire werkgroep, zou weinig effect hebben. De rol van ISP's beperkt zich tot het faciliteren van de toegang tot het internet en strekt zich niet uit tot het beheren van content."
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Bugs@work

Ik ben bang dat de regering, met al hun internet-naïviteit, het mis heeft als ze denken dat niemand meer bestanden uit gaat wisselen waar auteursrechten op rusten. Er zijn meer mogelijkheden op het internet (en via andere methoden) dan die Haagse heren menen te denken.
[move]Werken is een hinderlijke onderbreking van je vrije tijd[/move]

Han

Tuurlijk zijn er meerdere mogelijkheden om te downloaden maar als ze ISP's gaan verplichten om dataverkeer te controleren dan ben je als downloader nergens meer. Alles gaat toch over je ene lijntje heen en wordt die getapt en misschien afgeknepen dan houd het toch echt op.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Bugs@work

Maar er staat bij dat het kabinet geen rol ziet voor de internetproviders in deze. Hoe dan ook, het wordt tijd voor een nieuw kabinet. Maar daarover kunnen we beter praten in een ander topic. ;)
[move]Werken is een hinderlijke onderbreking van je vrije tijd[/move]

Han

Ze zien nu nog geen rol voor de ISP's maar dat is de enige manier om zo'n verbod te gaan handhaven.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!