[INFO] Hulp vragen via PCN, voor het verwijderen van malware/spyware/virussen

Gestart door Han, 09 januari 2005, 18:46:16

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

We krijgen veel verzoeken voor het verwijderen van Spyware. Hieronder staat de procedure beschreven waarmee je op PCN hulp kunt krijgen bij het verwijderen.

Ik heb malware/spyware op mijn PC, wat nu?
Dan is het zaak om een HijackThis-log te plaatsen.
Lees eerst dit topic even uitgebreid door, voordat je het HijackThis log plaatst. hierin staan de afspraken die we hier hebben betreffende HijackThis logs. Een bericht met een Hijackthis-log erin die niet volgens de geldende afspraken gepost wordt, zal resulteren in het verwijderen van het bericht.

Misschien denk je, wat lullig allemaal, maar die afspraken zijn er niet voor niets. Er zijn veel nét nieuw leden die met enorme spyware-problemen binnen komen vallen. Ze gooien een log op het forum, zijn ongeduldig als het niet meteen gechecked wordt en na het checken van hun log en het oplossen van hun problemen zie je hen nooit meer terug. Ik zeg niet dat jij zo iemand bent, maar zo zijn er tig. PCN, Ben (Abbs)doet er moeite voor, dus we vinden dat de plaatser van het log dat ook best mag doen.


Afspraken voor het maken van een HijackThis log Topic:

Topictitel voor een HijackThis Check
Een topictitel voor een "Hijackthis Check" bestaat uit de woorden "Hijackthis Check" gevolgd door een dubbele punt en daarachter je inlognaam.
voorbeeld :  Hijackthis check : Han

Vermeld bovenin het topic welk probleem je hebt en post daarachteraan het log.

Wanneer post je een HijackThis Check
"Even checken" bestaat niet. Dat kost de beoordelaar tijd en als er geen aanwijsbaar probleem is, dan is dat zonde van de tijd.
Stuur geen Hijackthis logs via PM of mail naar de log-beoordelers zonder dat zij daarom gevraagd hebben!

Afspraak: Alleen als je PC een probleem heeft wat je anders niet kunt verklaren is het mogelijk om een HijackThis check te laten doen.
Schrijf er dus bij wat het probleem is!

Hoe post je een HijackThis Log
Een juist gepost HijackThis log bevat een kleurcodering en onklaar gemaakte links, wat wordt bereikt door het log op deze PCN-pagina in het grote vak te plakken. Daarna even op Converteer klikken en dan nogmaals kopieren. Het resultaat daarvan komt op het forum te staan.

Een log kan te lang zijn om in één bericht te passen. Als dat zo is bij jou knip het dan in tweeën en post het in twee opeenvolgende berichten in 1 topic.


Het beoordelen van een HijackThis log
Hou er rekening mee dat het beoordelen van een HijackThis log iets is wat op vrijwillige basis gebeurt. Ben (Abbs) is degene die dit op geheel vrijwillige basis voor ons doen. Als hij afwezig is dan zal je moeten wachten tot hij weer tijd heeft om dit voor je te doen.


Wat gebeurt er met oude HijackThis check topics
Als alles in een topic naar tevredenheid opgelost is dan wordt een topic op PCN doorgaans op "OK" gezet. Omdat het onnodig is om oude "Hijackthis check topics" te bewaren zullen deze verwijderd worden als het log in orde is en de topicstarter dat bevestigd heeft in het topic. Blijft een topic na het beoordelen open staan en komt er geen reactie van de topicstarter dan wordt het topic na 2 weken verwijderd.

Verwijderen we oude topics niet, dan wordt onze database onnodig groot en dat kost onnodig dataverkeer.

Wie zijn de beoordelaars van logs op PCN
In het verleden hebben Frank en Kingpin de HijackThis logs beoordeeld maar dat doen ze inmiddels niet meer. Onze huidige HijjackThis beoordelaar is Ben (Abbs). Hij is de enige die op dit moment met toestemming heeft om de logs op PCN mogen beoordelen. Hij heeft een dijk van een ervaring met de logs en we vertrouwen de PC's van de leden met een gerust hart aan hem toe.


!!!!! Een enkele keer komt er wel eens een onbekend iemand zomaar ineens logs beoordelen. We raden af om de raad van die derde persoon op te volgen.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Om goed geholpen te kunnen worden, is het nodig de volgende stappen te volgen :

Beschrijf wat het probleem is.
Betreft het een melding van een scanner, vermeld dan de naam van het virus, de trojan of de spyware en de naam van het geïnfecteerde bestand inclusief de naam van de map.
Beschrijf wat je zelf al gedaan hebt - dus ook welke van onderstaande stappen je wel of niet hebt kunnen uitvoeren.

1. Raak niet in paniek: verreweg de meeste problemen zijn op te lossen, dus lees het onderstaande aub op je gemak door.

2. Download de Farbar Recovery Scan Tool 32 of 64 bit  via de onderstaande link naar het bureaublad.

Farbar Recovery Scan Tool Link

Hier staat een beschrijving hoe u kunt kijken of u een 32 of 64 bit versie van Windows heeft.
Als er een melding van Smartscreen komt doe het volgende Handleiding als je klaar bent mag je hem weer aanzetten.


Farbar Recovery Scan Tool uitvoeren
Klik met de rechtermuisknop op FRST.exe en kies voor de optie Als administrator uitvoeren.

  • Als het programma is geopend klik Yes (Ja) bij de disclaimer.
  • Druk vervolgens op de Scan knop, er zal nu eerst een back-up van het register worden gemaakt.
  • Wanneer de scan gereed is worden er twee logbestanden aangemaakt met de naam (FRST.txt en Addition.txt) op dezelfde plaats vanwaar de 'tool' is gestart.
  • Kopieer en plak de inhoud van de logbestanden in je het volgende bericht.(als de inhoud te groot is voor één bericht plaats het in meerdere berichten).
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!