Wat zijn Poorten

Gestart door Gert, 15 december 2002, 21:03:34

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gert

Wat zijn poorten

Bij het gebruik van internet worden gegevens verstuurd van en naar je computer. Deze gegevens worden verstuurt en ontvangen door de programma's die op je computer geinstalleerd zijn, zoals browsers en email programma's. Wanneer je computer een stukje data (gegevens) ontvangt, zal duidelijk moeten zijn voor welk programma dat bedoeld is, zodat dat programma de data verder kan verwerken. Door elke programma op een aparte poort op je computer te laten luisteren, kan een pakketje data precies naar de juiste poort gestuurd worden zonder dat er verwarring ontstaat bij de aflevering.

Om uit te leggen wat poorten zijn, vergelijken we een computer met een groot flatgebouw. In moderne flats zijn op de begane grond veelal enkele winkels gevestigd met daarboven een groot aantal appartementen. Elke winkel en appartement heeft een toegangsdeur, die we voortaan poort zullen noemen.

De poort van een winkel staat altijd open, zodat klanten van de services van deze winkel gebruik kunnen maken. Ook een computer kan gebruikt worden om een service aan te bieden en deze zal daarvoor een poort open moeten zetten. Een computer die een service aanbiedt wordt een server genoemd. Veelal worden services op een standaard poortnummer aangeboden, zodat deze voor bezoekers makkelijk te vinden zijn:

poort 25: SMTP-server, waar je je mail kunt versturen (de rode PTT brievenbus)
poort 80: webserver, waar je een website kunt bezoeken
poort 110: POP-server, waar je je mail kunt ophalen, vergelijkbaar met een postbus op het postkantoor.
poort 137-139: NetBIOS, nodig voor bestands- en printerdeling
Een computer kent 65536 poorten, genummerd van 0 tot 65535, waarvan de eerste 1024 voor bekende services zoals mail- en webservers gereserveerd zijn. De resterende poorten behoren bij de appartementen boven de winkels waar, uitzonderingen daargelaten, geen services worden aangeboden. Deze poorten worden echter wel gebruikt.

Het is bij veel winkels tegenwoordig mogelijk om bestellingen thuis, aan de poort, te laten bezorgen. Hierbij laat je de voordeur (een poort) niet open staan, maar je opent de deur pas op het moment dat de bezorger aanbelt en je via het kijkgaatje hebt gecontroleerd dat dit je juiste bezorger is (je weet maar nooit tegenwoordig). Nadat je het pakketje in ontvangst hebt genomen, sluit je de deur weer.

Ditzelfde gebeurt op het moment dat de computer e-mails gaat ophalen bij een POP-server (mailserver). De POP-service wordt geleverd vanuit een computer op poort 110. Je computer zal aan ......nl:110 vragen om de mailtjes te bezorgen die daar voor jou klaar liggen. Het mailprogramma zal deze aanvraag vanuit jouw computer versturen vanaf één van de poorten tussen 1024 en 65535. Laten we aannemen dat de aanvraag vanaf poort 2143 gestuurd wordt. De mailserver kan de mailtjes sturen naar het mailprogramma Dit is alleen mogelijk als poort 2143 op jouw computer gedurende korte tijd open staat. Nadat de mail is opgehaald, zal poort 2143 weer gesloten worden.

Bron: Dit artikel is met toestemming overgenomen van Troublesathome
Locatie: +21.3 NAP

Onliner

http://www.warriorsofthe.net/movie.html
Download de film in de taal die je wilt movie A of B
Dan krijg je een mooie uitleg van internet .

Han

Ik heb 'm al. Die film wordt bij ons op school voor de IT'ers gebruikt, voor het onderwijs.
Is gaaf !! Dan zie je eigenlijk pas goed wat er op de achtergrond allemaal gebeurt, als je een internet pagina opvraagt en wat een firewall doet.
Tis eigenlijk een wonder dat het meestal goed gaat  ::)   ;D

Ik ga nog ff de nl versie downen. Heb 'm in het engels. Poe zeg is wil de High Quality. Effe 121 mb downen. Lang leve breedband!!  :)
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!