INFO : Windows 2000-patch zorgt voor problemen

Gestart door Han, 15 oktober 2005, 14:59:43

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Windows 2000-patch zorgt voor problemen - Zaterdag 15 oktober 2005

De laatste patch voor Windows 2000 veroorzaakt de nodige problemen. Inloggen in het systeem gaat niet, of de virusscanner wil niet meer updaten.

De patch is bedoeld om vier gaten te dichten, waarvan er twee als kritiek zijn aangemerkt. Deze twee lekken zijn aanwezig in de zogeheten Microsoft Distributed Transaction Coordinator (MSDTC) en het Component Object Model (COM+). Deze onderdelen komen in meerdere Windows-versies voor, maar de lekken worden voor Windows 2000 en XP met servicepack 1 als kritiek bestempeld. Deze zwakheden zijn zo gevaarlijk, omdat de aanvaller de controle over de pc kan overnemen.

Johannes Ullrich van de SANS Internet Storm Center (ISC) heeft inmiddels tientallen klachten ontvangen van gebruikers die problemen hebben met hun pc na de installatie van de patch. De meldingen variƫren nogal en zijn niet terug te voeren op een specifieke configuratie. Zo werkt de standaard zoekfunctie van Windows bij sommigen niet meer. Anderen ondervinden problemen met de LiveUpdate-software van de virusscanner van Symantec. Weer anderen krijgen een blancoscherm voorgeschoteld, waar eigenlijk het login-scherm had moeten staan.

Microsoft en betrokken softwarefabrikanten zoals Symantec zijn bekend met de problemen en zeggen hard aan een oplossing te werken. Sinds het bekend worden van de lekken, zijn er al diverse programma's opgedoken die misbruik maken van de lekken. Ook het aantal scans door hackers is gestegen, weet Ullrich. 'Als je Windows 2000 draait, moet je erg bezorgd zijn op dit moment.'
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!