Windows Blue tweakt de Metro-GUI

Gestart door Han, 25 maart 2013, 12:00:40

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Windows Blue:
Windows Blue is de codenaam voor een update voor Windows 8. Dit is geen Service Pack, want het zou ook nieuwe functionaliteit doorvoeren. Microsoft heeft eerder al gemeld dat ze stoppen met het uitbrengen van Service Packs voor alle producten. Windows Blue zou een combinatie zijn van alle updates die tot dan toe zijn vrijgegeven, maar voegt ook nieuwe opties toe, zoals verbeteringen aan de interface. Zo zou het Startscherm meer formaten van Live Tiles gaan ondersteunen, zoals dat in Windows Phone 8 het geval is. Verder zouden er meer achtergronden voor beschikbaar komen en moeten er ook nieuwe kleuren worden toegevoegd. Zodra Windows Blue zou uitkomen zou Microsoft geen toegang meer geven tot het publiceren van Windows 8-apps in de Windows Store, wat zou wijzen op een gratis update. De update is gepland voor midden 2013. Sommige noemen deze ook Windows 8.1.


Webwereld: Windows Blue tweakt de Metro-GUI
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Windows Blue brengt de desktop terug
Bron: www.webwereld.nl
16 apr. 2013 door Jasper Bakker

Microsoft zal in de aankomende update voor Windows 8 de optie inbouwen om het omstreden startscherm van de Metro-interface uit te schakelen. Het bureaublad komt dan direct na het booten.

De grote update voor Windows 8 waar Microsoft nu aan werkt, zou een van de grote kritiekpunten op dat besturingssysteem wegnemen. Volgens uitgelekte berichten krijgt het zogeheten Windows Blue (wat dan versie 8.1 zou zijn) een uitschakeloptie voor het Metro-startscherm met de touch-tegeltjes. Dit melden anonieme bronnen aan techblog The Verge en aan de doorgaans welingelichte Microsoft-watcher Mary Jo Foley.

Opzij, maar niet weg
Microsoft schakelt daarmee de Metro-GUI niet uit en zet het ook niet geheel aan de kant. De voor touch ontwikkelde grafische interface blijft de default interface voor gebruikers, tenzij die de nieuwe uitschakeloptie benutten. Als die eenmaal is geactiveerd dan boot een computer voortaan direct naar de aloude desktopinterface. Dit geldt dan ook voor opnieuw inloggen op een Windows 8.1-systeem.

Tegelijkertijd laat Microsoft dan wel de touch-functionalitieit van de schermhoeken intact, meldt The Verge. Gebruikers kunnen daarmee de zogeheten Charm-gebaren en ook het Metro-startscherm oproepen. Volgens deze Amerikaanse tech-nieuwssite is het "hoogst onwaarschijnlijk" dat Microsoft het aloude Start-menu terugbrengt. De bronnen van The Verge stellen dat de desktopkeuze slechts is bedoeld om pc-gebruikers tegemoet te komen die de Metro-omgeving willen mijden.

Toch Start-menu?
Ondertussen meldt Microsoft-watcher Foley dat het bedrijf wel degelijk een herstel overweegt van de Start-knop. Gebruik van die toets zou dan niet langer het Metro-startscherm tevoorschijn brengen, maar het bekende uitklapmenu met daarin de diverse geïnstalleerde applicaties. Windows heeft dit GUI-element al sinds versie 95, die is uitgekomen in 1995.

Terwijl de Metro-uitschakeloptie door diverse bronnen wordt gemeld, heeft Foley slechts één bron die gewag maakt van het Start-menu. Die anonieme tipgever stelt dat de desktopboot in de huidige planning zit en dat de terugkeer van de Start-knop nog in overweging is. Ook dat zou dan een door de gebruiker in te stellen optie zijn.

Nazomer
Beide concessies in de Windows-GUI zijn nog niet definitief. Alles kan nog veranderen totdat de software uitkomt, meldt de bron van Foley. Windows Blue komt naar verwachting in de nazomer uit en brengt dan diverse verbeteringen. Officieel is er nog niets bekendgemaakt over deze update van Windows 8.

Blue zou de eerste van een reeks snel na elkaar verschijnende updates zijn. De Windows-maker volgt daarmee het voorbeeld van Apple dat zijn computerbesturingssysteem Mac OS X meerdere malen heeft bijgewerkt met kleinere releases. Microsoft heeft in die tijd alleen de grote releases Vista, 7 en nu 8 uitgebracht.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Bron: Telegraaf - do 30 mei 2013, 16:13

Startknop terug in Windows 8.1
door onze redactie
Over de eerste update van Windows 8 die deze herfst gepland staat doen tal van geruchten de ronde. Een van deze geruchten, de terugkomst van de startknop, heeft Microsoft vandaag bevestigd in een blogpost.

Microsoft geeft op zijn Windows blog een eerste indruk van de gratis update. Uiterlijk verandert er weinig, al voegt de softwaregigant wel meer kleuren en achtergronden toe, waaronder met bewegende beelden.
Nieuwe apps worden na de update niet meer automatisch als tegel op het startscherm getoond. Ze verschijnen met het label 'nieuw' bij 'alle programma's' waarna de gebruiker deze zelf naar wens kan vastpinnen aan het startscherm. De 'alle programma's lijst' is daarnaast een stuk flexibeler gemaakt met diverse sorteer- en filteropties.
Verder wordt het in Windows 8.1 mogelijk om het vergrendelscherm om te toveren in een digitaal fotolijstje door een diavoorstelling van je foto's te laten tonen.
Het beste nieuws voor veel gefrustreerde Windows 8 gebruikers is wellicht de bevestiging dat de startbutton terugkeert. In plaats van het 'onzichtbare' startmenu links onderin het scherm, verschijnt komende herfst het vertrouwde Windows logo op die plek. Dit logo is op het bureaublad altijd zichtbaar op de taakbalk. Verder kunnen gebruikers er voor kiezen om in plaats van het startscherm met tegels de lijst met 'alle programma's' te tonen als beginscherm. 
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!