Wat is een proxyserver

Gestart door Han, 19 september 2008, 12:32:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Nirak vroeg wat een proxyserver nou eigenlijk is. Ik heb er een apart topic van gemaakt, anders is de info later niet meer terug te vinden met de zoekfunctie.

Wat is een proxyserver
Een proxyserver is een computer die zich tussen de computer van de gebruiker en het internet bevindt. Een proxyserver kan worden gebruikt om internetgebruik te registreren, om de toegang tot een website te blokkeren en voor een sneller laden van opgevraagde internetpagina's (prestatieverbetering) op de aangesloten pc's.

Met de firewall van de proxyserver worden bepaalde websites of webpagina's om diverse redenen geblokkeerd. Dit kan tot gevolg hebben dat het bijvoorbeeld niet mogelijk is bepaalde software te downloaden zoals Chatprogramma's, Java Runtime Environment (JRE) of bepaalde Java-applets uit te voeren als de beheerder van het netwerk daarvoor kiest.

Proxyservers hebben de volgende functies:

Firewall en inhoudsfilter
Proxyservers worden gebruikt als beveiligingsmechanisme tegen websites die aanstootgevend of schadelijk voor gebruikers of het netwerk kunnen zijn. ISP's of netwerkbeheerders gebruiken proxyservers in een intranetomgeving om de toegang tot dergelijke websites te blokkeren of om de inhoud van aanvragen voor deze websites te filteren.

Prestatieverbetering
Webpagina's die worden opgevraagd door hosts in het netwerk worden voor een bepaalde tijd in de cache opgeslagen. Als een host dezelfde webpagina opvraagt, wordt de pagina niet opgehaald bij de inhoudsprovider, maar wordt de pagina in de cache gebruikt. Hierdoor worden webpagina's sneller geopend.


Als je het filmpje "Warriors of the Net" download en bekijkt dan wordt daarin in het Nederlands uitgelegd wat er nou eigenlijk gebeurt als je in je browser op een link klikt. Het is een erg leuk filmpje om te bekijken. Er wordt daar met uitleg en beeld ook uitgelegd wat een proxyserver is.

Hier is download link 1 en mocht het daar niet lukken downloadlink 2. (klik met je re-muisknop op de link en kies "Doel opslaan als")
Het te downloaden mpg-filmpje is 73mb groot en is via de mediaplayer te bekijken. Het filmpje is al iets verouderd maar alles wat ze vertellen gaat nog steeds op. De verbindingen zijn alleen weer sneller geworden.

Link naar de officiele warriors of the net site = www.warriorsofthe.net
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!