Nieuwe Windows 8-geheimen onthuld

Gestart door Han, 12 april 2011, 20:15:55

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Bron: www.webwereld.nl
Gepubliceerd: Maandag 11 april 2011
Auteur: Tonie van Ringelestijn


Nieuwe Windows 8-geheimen onthuld

Uitgelekte builds van Windows 8 duiden op een interface en app-ontwikkelpakket wat het besturingssysteem geschikt maakt voor meerdere platforms, net zoals iOS, Android en WebOS.

De site Withinwindows en WinRumors hebben de afgelopen dagen nieuwe informatie over uitgelekte Windows 8-builds gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Windows 8 extra interface-opties krijgt, waarvan de Immersive-interface die doet denken aan die van de mobiele browser in Windows Phone. Ook is een eerste applicatie gemaakt met een nieuw ontwikkelplatform voor zowel pc's als mobieltjes opgedoken.

Microsoft lijkt van Windows 8 een 'cross-platform systeem' te maken, net als Apple's iOS, Google's Android en ChromeOS en HP's WebOS, concludeert eWeek op basis van de stroom uitgelekte screenshorts.

Immersive Interface
De nieuwe Aero-interface, die als Immersive bekendstaat, is een alternatief voor de weergave die sinds Vista in Windows zit. De nieuwe interface lijkt op de tegels in de Metro-interface van Windows Phone. Een interessant nieuw voorbeeld toont de Immersive-versie van Internet Explorer 9 die er meer uitziet als de mobiele brower in Windows Phone. Ook een nieuw unlockvenster maakt gebruik van de Metro-interface. Ook de kleur van het Aero-venster is aanpasbaar[/u] zodat hij beter past bij de desktopwallpaper.

Vorige week bleek al dat Window 8 een nieuwe Ribbon-interface en welkomsscherm krijgt.

AppX-pakket
Windows 8 krijgt ook een ingebouwde PDF-lezer. De Modern Reader is een nieuwe applicatie die gebruikers PDF's laat zien en kan in- en uitzoomen en navigeren. De Modern Reader is gebaseerd op een nieuw soort applicatiepakket genaamd AppX, die ontwerpen en implementeren van programma's voor zowel computers als mobiele apparaten makkelijker moet maken. AppX zou ontwikkelaars apps laten bouwen voor zowel Windows 8 als Windows Phone 8, schrijft WithinWindows.

Backup
Volgens WinRumors krijgt Windows 8 ook SmartScreen-filtering om gebruikers beter te beschermen tegen malware. De techniek zit al in Internet Explorer en Windows Live Messenger. SmartScreen filtert URL's die leiden naar malafide sites. Windows 8 kan automatisch downloads en verdachte applicaties blokkeren.

WinRumors meldde vorige week dat een andere Windows 8-functie, History Vault, vergelijkbaar als Apple's Time Machine werkt. De History Vault kan automatisch bestanden backuppen en terugplaatsen.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Windows 8 krijgt Office-ribbon
Dinsdag 30 augustus 2011
Bron www.webwereld.nl
Auteur: Jasper Bakker


In Windows 8 wordt de ribbon-interface van Office breed doorgevoerd. De Verkenner gebruikt voortaan alleen een ribbon; de klassieke interface is weggelaten.

Microsoft blogt over de vernieuwingen in het bestandsbeheer van Windows 8. Daarbij voert het bedrijf de ribbon-interface in, die zijn debuut maakte in Office 2007​. De nieuwe interface is gelijk de enige: Windows 8 krijgt geen optie om terug te gaan naar de 'klassieke' interface.

Meestgevraagd, maar te moeilijk
"Eén van de meest algemene verzoeken die we krijgen bij elk herontwerp is het blijven aanbieden van de oude user interface naast de nieuwe. Soms wordt dit voorgesteld als een voordeel voor de overgang, en soms als een compabitiliteitsmodus", schrijft Steven Sinofsky, president van de Windows en Windows Live divisie in een blogpost.

Hij vervolgt dat het veel te veel werk met zich meebrengt. "We hebben gedurende vele productcycli geleerd dat het werk om dat te blijven aanbieden een significante impact heeft op de evolutie van het product." De technische topman, die eerder de ontwikkeling van Windows 7 leidde, legt uit dat elke nieuwe functie of commando dan ook doorgevoerd moet worden in de oude interface. "Zelfs als daar geen logische plaats voor is."

De last van die 'backward compatibility' wordt ook alleen maar groter, stelt Sinofsky. De nieuwe interface wordt namelijk doorontwikkeld, wat het doorvoerwerk verzwaart. "Elke keer dat we een verandering aanbrengen, verdubbelen we het aantal 'oude' ervaringen dat we meenemen." Hij verzekert dat Microsoft na gedegen overweging heeft besloten de klassieke interface te laten vallen.

'Voor de massa'
"Het is nogal beangstigend maar ook behoorlijk spannend om de gelegenheid te hebben deze hoeksteen van ons product te herzien." De vice-president verdedigt deze en andere wijzigingen in de Windows 8-interface met de mededeling dat Microsoft mikt op de massa. "Ons doel is om de gebruikerservaring te verbeteren voor een meerderheid van onze gebruikers, terwijl we erkennen dat we - met zo'n lange geschiedenis en uiteenlopende diepte qua gebruik - niet alle 'power' kunnen bieden die iedereen mogelijk wil."

Hij verwacht dat er net zoals nu veel tools van derde partijen komen voor Windows. Overigens blogt hij dat populaire alternatieve Verkenners of add-ons zoals TeraCopy, FastCopy, xplorer2 en QTTabBar zeer klein zijn wat betreft het totale aantal Windows-gebruikers. Die tools zijn volgens hem geïnstalleerd op ongeveer 0,45 procent van alle pc's. Of ze ook daadwerkelijk gebruikt worden betwijfelt Sinofsky.

Add-ins geweigerd
Verder is de ribbon-interface alleen voor Microsoft-functies bestemd. Bestaande add-ins voor de Windows Verkenner blijven wel werken in het nieuwe besturingssysteem, maar zijn dan alleen via de rechtermuisklik aan te roepen. Dat is volgens Sinofsky met voorsprong de meestgebruikte manier voor ervaren gebruikers om add-ins te draaien.

Microsoft herziet de interface van Windows op diverse fronten. Het aankomende besturingssysteem verbergt ook de lang gebruikte tijdsinschatting voor bestandsacties, zoals kopiëren en verplaatsen. Het is volgens de developers van het bedrijf te moeilijk om vaak wild fluctuerende schatting voor de resterende tijd te verbeteren.

Eerder uitgelekt
De komst van de ribbon-interface in de Verkenner kwam april dit jaar al aan het licht via uitgelekte screenshots. Die zijn genomen van interne pre-release builds van Windows 8, waarvan er diverse zijn uitgelekt. Blogsite www.WithinWindows.com, die de ribbon-screenshots publiceerde, meldde toen dat er wel een optie was om de ribbon te verbergen. Dat blijkt nu slechts inklappen te zijn, en niet verbergen ten gunste van de klassieke interface.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Proefversie Windows 8 vanaf nu te downloaden
Woensdag 14 september 2011
Bron www.webwereld.nl
Auteur: Jasper Bakker


Windows 8 is gisteravond uitgebreid geshowd. De nog in ontwikkeling zijnde nieuwe versie - nu te downloaden - mikt vooral op tablets en is al lichter dan Windows 7.
Microsoft-topman Steven Sinofsky heeft op de Build-conferentie een preview (build 1802) van Windows 8 getoond op diverse computers. Daaronder ook zijn jaren oude Lenovo-netbook, één van de eerste netbooks. "Een netbook, kennen jullie dat nog?", grapt hij tegenover zijn publiek van softwaredevelopers. Op diezelfde machine met Atom-processor en 1 GB geheugen heeft hij ooit de preview van Windows 7 gedemonstreerd.

1 bèta, 1 RC, dan release
De Windows 8-alpha verbruikt slechts 281 MB, terwijl het huidige Windows 7 volgens Sinofsky 404 MB in beslag neemt. De preview van Windows 7 was nog iets 'vetter' en had 524 MB nodig. Tussen die preview en de release zat ongeveer een jaar. De verwachting van buitenstaanders is dat Windows 8 nog een jaar ontwikkeltijd nodig heeft, hoewel Microsoft daarover het zwijgen toe doet.

Windows-baas Sinofsky bezweert dat kwaliteit boven een tijdstreven gaat. Hij heeft wel losgelaten dat de nu uitgegeven preview nog enkele updates krijgt, waarna er slechts één bèta uitkomt. Daarna volgt één release candidate en dan de definitieve release.

Preview en tablet uitgedeeld
Microsoft heeft de nu geshowde preview uitgedeeld aan developers op de Build-conferentie. Zij kunnen daarmee aan de slag, hoewel de ook getoonde Windows Store voor online-applicatieaanschaf nog niet live is. De preview is ook voor derden (officieel met een Windows Live-account, maar de download staat voor iedereen open) te downloaden. Deze proefversie van Windows 8 vereist wel een schone installatie; upgraden vanaf Windows 7 is niet mogelijk.

Naast het besturingssysteem voor alle aanwezigen op de conferentie in Anaheim (VS), hebben 5000 bezoekers een nog niet onthulde Samsung-tablet gekregen. Die machine heeft wel een quadcore-processor, wat al uit geruchten naar voren was gekomen, maar dat is wel een traditionele x86-chip van Intel. Deze volledig nieuwe tablet heeft een Core i5 van de tweede generatie, met 4 GB geheugen en een 64 GB ssd (solid state drive).

"Het is echt een machine voor developers", prijst Sinofsky het Samsung-presentje aan. Programmeurs kunnen op die x86-machine hun zelfgemaakte tablet-apps draaien én zo hun vertrouwde ontwikkelpakket Visual Studio​ starten om die apps te debuggen, legt hij uit. De tablet komt compleet met een dockingstation, met daarin een usb-poort voor toetsenbord en muis, plus een hdmi video-uitgang.

Metro-interface default aan
Verder heeft Microsoft op Build developertools uitgedeeld. Daarmee kunnen ontwikkelaars alvast apps maken. Die haken dan in op nieuwe Windows 8-functies, zoals automatische cloud-synchronisatie, en op de Metro-interface. Die grafische interface is afkomstig van Windows Phone 7 en staat default aan. Dit geldt ook voor niet-tablets en non-touch pc's.

De traditionele desktopinterface is wel in te schakelen, maar draait dan als een soort app. Sinofsky benadrukt dat alles ook te bedienen is met toetsenbord-snelkoppelingen. Dat geldt voor zowel huidige keyboard-shortcuts waar gebruikers al mee bekend zijn als voor nieuwe toetscombinaties voor de nieuwe Metro-interface en Windows 8-functies.

De .iso-bestanden (voor 32-bit of x64-processors) zijn voor iedereen toegankelijk.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Een hele lap tekst, maar het maakt erg veel duidelijk over de nieuwste versie van Windows.


5 verwarrende doublures van Windows 8
Gepubliceerd: Zaterdag 19 mei 2012
Auteur: Jasper Bakker
Bron: www.webwereld.nl


Windows 8 is in aantocht, maar wát komt er nu precies aan? Naast de vele verbeteringen die Microsoft spaarzaam onthult, blijven er ook bevreemdende zaken opduiken. 5 verwarrende doublures.

Dubbel Windows 8
Microsoft brengt zijn producten al jaren in verschillende uitvoeringen: Workstation, Server, Professional, Enterprise, Home, Student, Home Premium, Ultimate, enzovoorts. Zo ook Windows 8, maar ditmaal met een twist. Naast de drie verschillende varianten voor pc's komt er een apart Windows 8 voor 'echte tablets'. Dat is dus niet Windows 8 op platte touch-computers met x86-processors erin, maar tablets zoals we die nu kennen: met ARM-processors.

Die 'Tablet Edition' van de volgende Windows-versie heet officieel ook geen Windows 8, maar heeft - de ongetwijfeld door marketing uitgekiende - naam Windows RT. Wat afgeleid lijkt te zijn van de zogeheten WinRT (Windows Runtime), het nieuwe op html5 en JavaScript gebaseerde applicatieplatform wat Windows 8 brengt. Dat is het enige app-platform in deze aparte Windows-variant. Windows RT is níet compatibel met bestaande Windows-applicaties.

Dus de consument kan straks kiezen uit Windows-desktops, Windows-laptops (inclusief Ultrabooks), Windows-tablets én Windows-tablets. Waarbij die laatste dus niet echt Windows is zoals iedereen het kent: het platform waar bestaande programma's gewoon op draaien.

Dubbele GUI
Veel kritiek en lof is er al op geweest: de nieuwe, volledig op touch gerichte gebruikersinterface (gui) Metro van Windows 8. Microsoft heeft die gui afgeleid van het ontwerp voor zijn Windows Phone 7, waarmee het zich wil onderscheiden van de veel grotere concurrentie op de mobiele markt. Windows 8 krijgt dat ook, als default interface.

Maar daarnaast is er nog altijd de oude, vertrouwde desktop. De kantoormetafoor met bureaublad, papiermapjes en prullenbak voor computers en bestanden die al stamt uit de jaren zeventig, toen bedacht bij het roemruchte onderzoekscentrum PARC (Palo Alto Research Centre) van printerreus Xerox. Het Windows-bureaublad blijft.

Dit lijkt een logische keuze en een voortzetting van Microsofts aanpak uit voorgaande jaren. Naast de bekritiseerde suikerlollie-interface van Windows XP was er ook nog gewoon de oude Windows 98-look. De vernieuwde Vista-gui (Aero) was ook uit te schakelen, en kon op oudere 'Vista Capable' pc's zelfs niet eens volledig aan. Maar al deze gui-voorgangers zijn slechts tweaks vergeleken met de verandering die Metro brengt. Naast nog de compleet andere desktopomgeving Classic.

Dubbel beheer
Terwijl de iPad groot en nog altijd groeiende is onder consumenten, rukt het ook op in het bedrijfsleven. Het consumentenapparaat van Apple wordt hiervoor geleidelijk aan voorzien van meer zakelijke mogelijkheden, zoals opties voor beheer. Microsoft heeft de succesvolle tablet van zijn eeuwige concurrent al bestreden met marketingmateriaal waarin de zakelijke gebreken van iOS worden aangestipt.

Windows (7) heeft wel een rijke gebruikersinterface, waar eindgebruikers ook al mee bekend zijn. Windows (7) ondersteunt wel rijke applicaties. Windows (7) biedt toegang tot een rijk, doorzoekbaar bestandssysteem. Windows (7) sluit aan op bestaande beheertools waar it'ers mee bekend zijn. Veel van deze geroemde Windows-voordelen gaan overboord voor Windows 8.

Dit geldt voor de Metro-interface en vooral voor de ARM-variant van Windows 8. Metro is voor veel computergebruikers onbekend, en verwarrend. Windows RT draait geen gewone pc-apps. Het bestandssysteem van die ARM-variant zit op slot. Én Windows RT mist in het feature-lijstje de reguliere beheertools voor Microsofts besturingssysteem, zoals Active Directory en Group Policy.

Dubbel IE10
Een nieuwe Windows-versie, een nieuwe Internet Explorer. Windows 8 brengt IE10, wat dan ook uitkomt voor het huidige Windows 7 (maar niet voor Vista en XP). Maar! IE10 is niet hetzelfde als IE10. Want: Windows 8 heeft IE10, én IE10. Jawel, het besturingssysteem heeft twee Microsoft-browsers ingebakken. Een geval van meer is beter?

Serieus: de reden voor de twee IE10's in Windows 8 is niet featuritis, maar de nieuwe Metro-gui in dat nieuwe besturingssysteem. Waarbij Metro voortaan de default is, maar dus niet de enige gui. Naast Metro is er nog de aloude, bekende desktopomgeving op te roepen, vanuit Metro: de Classic-gui.

De dualiteit van die twee gebruikersinterfaces is doorgetrokken in het geïntegreerde OS-onderdeel van de browser. De Metro-gui heeft een eigen IE10 en de Classic-desktopomgeving heeft een eigen IE10. Dat is niet slechts een kwestie van twee gezichten van dezelfde browser(engine).

De Metro-IE10 weigert plug-ins, zoals Flash en ook Microsofts eigen Silverlight en ActiveX. De twee IE10's delen ook niet hun instellingen en opgeslagen gebruikersgegevens, zoals favorieten, cookies en aanvulinformatie voor webformulieren. Gelukkig heeft Microsoft nog wel een schakeloptie ingebouwd waarmee de gebruiker kan bepalen wélke IE10 hyperlinks opent die de gebruiker aanklikt in bijvoorbeeld een e-mail, tekstdocument of pdf-bestand.

Dubbele Classic-desktop
Terugkomend op de tabletuitvoering van Windows 8: die brengt nog een verwarring. Zowel de reguliere 'pc-variant' als de nieuwe ARM-variant hebben Metro als default gui met daarnaast nog de Classic-shell. Alleen is die desktopomgeving is niet hetzelfde in die twee Windows-smaken.

Classic op Windows 8 voor pc's is echt de oude omgeving waarin dan ook gewoon pc-applicaties draaien. Classic op Windows RT (voor ARM-tablets) is weliswaar het bekende bureaublad, maar dan dichtgetimmerd wat applicaties betreft. Zoals het er nu voor staat, dient de desktop op RT alleen voor Microsofts eigen Office. Dat applicatiepakket komt in een eigen uitvoering gelijk mee op Windows RT.

Technisch gezien is er natuurlijk een goede reden dat Classic op ARM-apparaten geen huidige Windows-software draait. Het is immers een gui voor een besturingssysteem dat op geheel andere hardware draait. En terwijl er natuurlijk emulatie of virtualisatie mogelijk is, kan dat nadelig zijn voor zaken als vlotheid, prestatieniveau en natuurlijk batterijduur.

Maar Classic-op-ARM is ook afgesloten voor derden die ARM-specifieke code willen maken. Wat onder meer Firefox-maker Mozilla dwarszit. Microsoft pareert dat dit ter bescherming van de gebruikerservaring is. Om dezelfde reden heeft Apple lang geleden Flash al verboden op iOS. Dat de gebruikers met beide verboden vruchten (Flash-apps en Classic-applicaties) het lucratieve model van de eigen app store kunnen omzeilen, is vast bijzaak. Het bewaken van die gesloten winkel brengt de gebruiker immers ook meer veiligheid, luidt een veelgebruikt argument vóór.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!