Windows 7: het overstap-overzicht

Gestart door Han, 20 oktober 2009, 13:37:12

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Hieronder volgt een hele lap tekst maar het icht de moeite van het lezen waard!
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Bron en met dank aan IDG Nederland - Computerworld

Windows 7: het overstap-overzicht
Auteur: Infoworld Redactie (Infoworld heet vanaf 20 oktober Computerworld)

Upgraden naar de nieuwste Windows-versie zou gemakkelijker moeten zijn dan ooit. Voor alle zekerheid vatten we toch maar even samen wat een mens in zo'n geval te wachten staat.

Over upgraden naar Windows 7 zijn inmiddels al verschillende bibliotheken vol geschreven, dus je zou verwachten dat pc-gebruikers inmiddels de valkuilen en de voor- en nadelen wel op een rijtje hebben. Nou, niet helemaal. De meeste mensen begrijpen het upgrade programma in grote lijnen, maar er blijven listige nuances en mogelijke haken en ogen in zitten die gebruikers op een nare manier kunnen verrassen.
Het is tenslotte Microsoft. Een béétje ingewikkeld moet het wel zijn natuurlijk. Als upgraden soepel en eenvoudig zou zijn, dan zou het, nou ja, dan zou het Apple zijn.

De prijs die je betaalt
Microsoft is zo goed geweest om in allerlei werelddelen andere prijzen en versies te lanceren en in sommige landen wel en andere geen of latere vooruitbestellingsopties te bieden. In Nederland is Windows 7 voor de zakelijke markt al sinds begin augustus beschikbaar, hoewel de officiële lancering voor deze markt pas 8 oktober plaatsvond. Voor consumenten is de officiële lancering op 22 oktober, maar sinds begin september kan wel al worden besteld. Prijzen: €199,99 voor Home Premium, € 309,- voor Professional, € 319,- voor Ultimate. Er is ook een Starter-versie, maar die beperkte versie is alleen verkrijgbaar in combinatie met complete systemen. Dat is overigens weer wat anders dan de Home Basic-versie, die alleen bestemd is voor 'opkomende markten' (net zoals, heel logisch, de Starter-versie van Vista destijds).

Van de reguliere versies zijn ook upgrade-versies te koop: € 119,99 voor de Home Premium Upgrade, € 285,- voor de Professional Upgrade en € 299,- voor de Ultimate upgrade. Hoor je overigens ergens iets over Windows 7 Enterprise, dan is dat Ultimate, maar dan met een ander licentie-model; dat is de versie die Microsoft ondernemingen graag op grote schaal wil laten uitrollen.

Oh, en dan is er nog een speciaal Family Pack dat in een aantal landen (waaronder Nederland) vanaf 22 oktober tijdelijk verkrijgbaar zal zijn. Het Family Pack is een Home Premium-versie die je voor € 149,99 op drie verschillende computers mag installeren.

De verschillen
Opvallend is dat Microsoft zelf weinig moeite lijkt te doen uit te leggen wat nou precies de verschillen zijn tussen de verschillende versies, anders dan dat ze zelf hebben bepaald wat mensen thuis, voor hun werk of in een grote onderneming nodig hebben. Maar de Windows XP-modus is bijvoorbeeld pas vanaf Win 7 Professional beschikbaar, net zoals automatisch backuppen naar een netwerk. En BitLocker, het versleutelingsprogramma, is er alleen voor de Ultimate- en Enterprise-editie, wat tevens de enige versies zijn waarvan de taal vrij te wijzigen is. Dat Starter echt een gestripte versie is zonder Aero-fratsen mag duidelijk zijn, maar dat dit de enige versie is die maar 1 fysieke processor ondersteunt verwacht je toch niet (vooral omdat alle andere versies 2 CPU's ondersteunen). Websonic.nl heeft een mooi volledig overzicht gemaakt van àlle functies die in de goedkopere versies ontbreken.

Windows 7 upgrade-mogelijkheden
Als je sinds 26 juni 2009 een nieuwe pc met Windows Vista hebt gekocht, dan kom je in aanmerking voor een 'gratis' upgrade (reken op enkele tientjes verzend- en administratiekosten) naar Windows 7. Dit programma loopt nog tot januari 2010; je regelt het via je computer-leverancier.

Daarnaast is er een upgrade programma met behoud van bestanden, instellingen en programma's (de 'in-place upgrade'). Alleen kun je natuurlijk niet zomaar elke Windows-versie naar elke Win 7-versie upwaarderen. Het komt hier op neer:
   •    Upgraden vanaf XP en lagere Windows-versies is niet mogelijk.
   •    28-Bitsversies kun je alleen upgraden naar 28-bitsversies. Idem dito voor 64-bitsversies.
   •    Upgraden kan alleen naar dezelfde taal.
   •    Upgraden kan vanaf elke Vista-versie naar een gelijke of hogere 7-versie.
   •    De Vista Home-versies zijn via Anytime Upgrade te upgraden naar Win 7 Professional.
   •    Via Anytime Upgrade kun je vanaf elke Windows 7 versie upgraden naar elke hogere versie. Alle versies staan al op de dvd, dus het is een wkestie van de sleutel aanschaffen.
   •    Upgraden lukt alleen als je minimaal 20GB vrije harde-schijfruimte hebt.

Als het kan en als het meezit is upgraden een kwestie van simpelweg de Windows 7 DVD invoeren, een code intikken en zo'n drie kwartier wachten. Toch zouden we altijd aanraden eerst een backup te maken van alle kostbare bestanden.

Van XP naar Windows 7
Overstappen naar Windows 7 vanaf XP, wat toch echt vaak zal voorkomen, is helaas een stuk bewerkelijker. De 'in-place upgrade' is dan niet mogelijk, en dus ben je dan aangewezen op een volledig nieuwe installatie. Dat betekent een volledige backup maken van al je kostbare bestanden, vervolgens Windows 7 installeren en daarna niet alleen al je bestanden terugzetten, maar ook al je programma's opnieuw installeren (en hopen dat ze werken). Het kan handig zijn vooraf de Windows 7 Upgrade Advisor te draaien om te zien wat in zo'n geval allemaal wel en niet zou moeten werken, maar als Microsoft de Advisor zelf al een bèta noemt, durven wij niet te garanderen dat je daarmee elk probleem kunt voorkomen. De kans dat bepaalde hard- of software niet werkt blijft dan ook aanwezig.

De eisen die Win 7 aan de pc zelf stelt zijn op zich niet buitensporig: minimaal een 1GHz-processor, minimaal 1GB RAM (2GB voor 64-bitsversies), 16GB harde-schijfruimte (20 voor 64-bitsversies) en een DirectX 9 grafische kaart met de meest recente drivers (WDDM 1.0 of hoger) - hetzelfde als voor Vista dus, maar nog steeds aardig wat meer dan wat destijds minimaal voor XP werd gevraagd – en reken erop dat Win 7 pas goed tot zijn recht komt als de specificaties een stuk ruimer worden genomen.

32 of 64 bits?
Zelfs als je een redelijk nieuwe pc hebt waar je nu Vista op draait, loop je de kans dat je met een 'in-place upgrade' niet de beste Windows 7-versie krijgt. Waarom? Omdat je (waarschijnlijk) een 32-bitssysteem draait.

64-bits Windows-versies zijn helemaal hot. Heel simpel gesteld betekent het dat het een processor in staat stelt meer informatie tegelijk te verwerken. Daardoor draaien 64-bits Windows-computers sneller dan 32-bitsversies, kun je er meer applicaties tegelijk op draaien en kun je bovendien sneller tussen applicaties schakelen.

Je moet alleen wel beseffen dat je pas baat hebt bij een 64-bits OS en 64-bits compatibele hardware (niet vergeten – anders draait 64-bits Windows sowieso niet) als je ook 64-bits toepassingen gebruikt – en daar lopen de software-leveranciers nog aardig achter op Microsoft en Intel. Het is goed mogelijk dat je favoriete en meest veeleisende applicaties nog helemaal niet in een 64-bitsversie verkrijgbaar zijn – nog even los van dat je die versie dan waarschijnlijk zult moeten kopen.

De meeste pc's die de afgelopen drie jaar zijn verkocht, beschikken over 64-bit compatibele hardware, en als je er in de afgelopen negen maanden een hebt gekocht, is het goed mogelijk dat er zomaar een 64-bits Vista-versie op staat. Als dat het geval is, kies dan vooral de 64-bit Windows 7 disc (beide schijven zitten in de standaard verpakking) en begin de 'in-place upgrade' naar 64-bits Windows 7. Maar als je net als ik een laptop hebt waarop een 32-bitsversie van Windows Vista Draait, dan zul je een volledige herinstallatie moeten doen om naar een 64-bits Windows 7-versie te gaan. Bovendien raad ik aan minimaal 4GB RAM te installeren, anders is het waarschijnlijk niet vooruit te branden.

Is een 32-bitsversie dan niet goed? Jawel hoor. Veruit de meeste gebruikers draaien nog steeds elke dag een 32-bits besturingssysteem, en dat gaat prima. Met 3GB RAM is een 32-bits besturingssysteem prima in staat zware programma's te draaien (tenzij je de volgende Hollywood blockbuster op je pc wilt editten). Maar als je een zware gebruiker bent met een vooruitziende blik en de nieuwste hardware waarop gewoonlijk een stuk of tien applicaties tegelijk draaien, dan is het zeker de moeite van een volledige herinstallatie waard om de overstap naar 64-bits te wagen.

Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Format Arie

Lees in het stuk over de upgrade naar windows 7 "Upgraden kan alleen naar dezelfde taal."

Betekend dat als je Vista nl hebt, je dus het upgrade Family Pack niet kunt gebruiken, omdat deze alleen een UK versie heeft ?
Dat zou raar zijn, want family pack schijnt in 3 landen waaronder nl te zijn uitgebracht, en je mag toch verwachten dat bijna iedereen in nederland de Nl versie op zijn computer heeft staan.
Daarnaast vraag ik me af als je 2 verschillende sytemen hebt, een 32 en 64 Bit versie van Vista, of je zo'n family pakket kunt gebruiken voor beiden.

Verder vindt ik het jammer dat er in de Home versie  van windows 7 geen xp Modus zit.

Han

Klopt maar het was al bekend dat er geen familypack in het Nederlands komt. Dat hebben we te danken aan die fijne Neelie Smit Kroes met d'r Europeese gezeik. Voor Nederland moest namelijk IE8 en deMediaplayer eruitgehaald worden. Daar had Microsoft geen zin in dus brengen ze gewoon geen NL familypack uit.

Wat het gebruik van één familypack op 32bit én op 64bit weet ik het antwoord niet. Bij Vista was het zo dat de dvd in elk pakket hetzelfde was maar dat het ingevoerde serienummer bepaalde welke versie er geinstalleerd en geactiveerd werd. Bij de gewone Windows7 versies zit er in de doos een 32bit DVD en een 64bit DVD. Dat staat tenminste onderaan in het bericht in het eerste topic.

Het zal nog wel even duren voordat Windows 7 hier in huis komt maar als het in huis komt dan is het een versie mét XPM (= officiële afkorting voor XP Modus)erin dus de Win7 pro versie. Dat was dis al een reden om geen familypack aan te schaffen.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!

Han

Bron: www.tweakers.nl

Microsoft begint met verkoop Windows 7
Door Dimitri Reijerman, donderdag 22 oktober 2009 11:02

Microsoft heeft donderdag Windows 7 geïntroduceerd. Het nieuwe OS is inmiddels in de winkels gelegd en wordt sinds deze week al op nieuwe pc's meegeleverd. Microsoft hoopt met Windows 7 het geplaagde Vista snel te doen vergeten.

Windows 7 komt in minder smaken dan Vista op de markt: zes in totaal. In de winkel zal de keuze beperkt zijn tot de Home Premium-, Professional- en Ultimate-uitvoeringen voor respectievelijk thuisgebruikers, zakelijke gebruikers en veeleisende consumenten. Windows 7 Starter bevat alleen basisfunctionaliteit en ligt in Nederland en België niet los in de winkels. Deze versie zal vooral op netbooks te vinden zijn, terwijl de Home Basic-versie door oem's op goedkope laptops en instap-pc's geplaatst kan worden. De Enterprise-uitvoering van Windows 7 zal uitsluitend aan grote bedrijven worden geleverd en bevat tools die onder andere het op afstand inloggen op bedrijfsnetwerken moeten vergemakkelijken.

Gebruikers die willen upgraden naar Windows 7 kunnen hun data alleen behouden als zij dezelfde uitvoering van Windows Vista installeren. Behoud van data voor XP-gebruikers die willen upgraden is niet mogelijk. Gebruikers die vanaf XP upgraden naar Windows 7 of een andere uitvoering installeren dan zij van Vista in gebruik hadden, moeten noodgedwongen een schone installatie uitvoeren. Dit geldt ook voor gebruikers die van de 64bit-versie van Vista overstappen naar de 32bits uitvoering van Windows 7.

Met de release van Windows 7 hoopt Microsoft niet langer continu te worden herinnerd aan het bijna drie jaar oude Vista. Deze voorloper van Windows 7 kreeg veel kritiek van zowel consumenten als de zakelijke markt. Gebruikers klaagden over een gebrekkige hardware-ondersteuning, een probleem dat pas na twee servicepacks grotendeels was verholpen.

Daarnaast kwalificeerden veel gebruikers Vista als 'zwaar' en 'log', en het OS presteerde op oudere hardware maar matig. Windows 7 zou deze problemen niet langer hebben, stelt Microsoft. Het nieuwe OS zou niet alleen stabieler en eenvoudiger in het gebruik zijn, ook zijn er geen fundamentele wijzigingen doorgevoerd in het drivermodel. Hierdoor zouden er aanzienlijk minder problemen met hardware moeten voorkomen.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!