INFO: Kazaa wordt legale downloaddienst

Gestart door Han, 27 juli 2006, 17:42:48

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Kazaa wordt legale downloaddienst
Bron: BBC News + tweakers.net

Na een reeks rechtszaken heeft Sharman Networks, eigenaar van het filesharingprogramma Kazaa, besloten dit om te vormen tot een legale downloaddienst. Als onderdeel van een schikking met de muziekindustrie zal het bedrijf tevens 100 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan Universal Music, Sony BMG, EMI en Warner Music. Volgens Mark Mulligan, analist bij Jupiter Research, bewijst het feit dat het bedrijf een dergelijk bedrag kan en wil betalen maar weer eens hoe groot het geworden was. Het schikkingsbedrag bedraagt namelijk maar liefst de helft van de Europese omzet in legale muziekdownloads.

Kazaa ontstond min of meer als reactie op het verdwijnen van Napster in 2001 en vormde de eerste grootschalige toepassing van p2p-technologie. Omdat hierbij geen centrale server wordt gebruikt, de plek die bij Napster door de muziekindustrie via de rechter werd aangepakt, meenden de eigenaars dat de muziekindustrie hen niet veel kon maken. Het tegendeel bleek waar. Vanaf het begin werd het in Nederland gevestigde bedrijf onophoudelijk bestookt met rechtszaken. Het verweer van de eigenaars dat zij ook niet konden bepalen wat de gebruikers met het programma deden werd niet geaccepteerd, en moegestreden moest het bedrijf medio 2002 de dienst staken.

Hierop verkochten de eigenaars het programma echter aan Sharman Networks, dat wat lastiger te pakken leek. Het bedrijf was gevestigd in het staatje Vanuatu, werd bestuurd vanuit Australië en had zijn servers staan in Denemarken. Onvermoeibaar procedeerde de muziekindustrie echter door en vorig jaar bepaalde een Australische rechtbank dat Sharman wel degelijk verantwoordelijk was voor de auteursrechtschending door de gebruikers. De rechters vonnisten dat Sharman een filtersysteem moest installeren om uitwisseling van auteursrechtelijk beschermde muziek te voorkomen. Dat kwam er inderdaad in november vorig jaar, maar de meeste gebruikers waren toen al overgestapt op andere p2p-netwerken. Op het hoogtepunt had Kazaa vier miljoen gebruikers tegelijkertijd en in totaal is de software 239 miljoen maal gedownload. Verwacht wordt dat de legale downloaddienst snel van start kan gaan, omdat Sharman ruim de tijd heeft gehad deze voor te bereiden, maar of deze even populair zal worden is nog maar de vraag. 
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!