USB sticks - fraude met de opslagcapaciteit

Gestart door Han, 25 februari 2010, 14:19:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

USB sticks - fraude met de opslagcapaciteit
Bron: www.webwereld.nl
Gepubliceerd: Donderdag 25 februari 2010
Auteur: Jasper Bakker


Malafide fabrikanten en handelaars katten usb-sticks om zodat die meer opslagruimte lijken te hebben. 'Teveel' opgeslagen data gaat verloren.
Consumenten lopen hierdoor het risico kostbare data, zoals foto's en hun backup, voorgoed kwijt te raken. De usb-sticks geven namelijk een grotere capaciteit aan dan ze daadwerkelijk hebben. Alle weggeschreven data die voorbij de daadwerkelijke capaciteit gaat, wordt niet opgeslagen. Dat wordt echter niet gemeld, waardoor de gebruiker onwetend is over de verloren data.

Waarschuwing
Dit schrijft consumentenblad PC Active in de maart-editie die morgen in de winkels ligt. Het pc-blad waarschuwt voor dit bedrog naar aanleiding van eigen onderzoek, nadat HCC-groep CompUsers slachtoffer is geworden. Die Nederlandse gebruikersgroep heeft de abonnees van het magazine SoftwareBus een usb-stick van 2 GB aangeboden met daarop het eigen Linux-project PCtoGO.

De bestelde partij van duizend stuks bleek stuk. Dat kwam pas aan het licht toen de vanaf usb-stick opstartbare Linux-variant erop werd gezet. Het image-bestand 1 GB kon niet worden weggeschreven. Een eerder weggeschreven proefbestand van 30 MB had geen problemen opgeleverd. Een tweede partij, besteld bij dezelfde Chinese leverancier, bleek hetzelfde euvel te hebben.

MB's in plaats van GB's
Vervolgens is het onderzoek opgestart. Bij een tweede Chinese leverancier is als proef nog 50 sticks van 2 GB besteld. De levering, van slechts 10 exemplaren, meldde zich op Windows en Linux met een capaciteit van maar liefst 128 GB. Dat bleek na technisch onderzoek een magere 128 MB te zijn.

PC Active is in de verkenning naar deze fraude 2 GB sticks tegengekomen die slechts 512 MB groot zijn, 4 GB exemplaren van 256 MB, en nog andere varianten. Het openen van de sticks toonde geheugenchips met weggeschuurde of met lijm verborgen markeringen. Het blad geeft ook uitleg hoe sticks te testen op hun werkelijke capaciteit.

Ook A-merken
De fraude wordt gepleegd door het herprogrammeren van de controller-chip. Die aanstuurder van de geheugenchips wordt zo massaal mogelijk gefabriceerd en pas bij installatie in een stick geprogrammeerd voor de capaciteit van die stick. Op dat moment plegen de louche fabrikanten, of de malafide tussenhandelaren, het capaciteitsbedrog.

Kopen op bekende merknamen biedt geen garantie, waarschuwt PC Active. De fraudeurs gebruiken namelijk ook de namen, logo's en verpakkingen van bekende usb-fabrikanten en leveranciers. Dit loopt uiteen van SanDisk, Kingston, Transcend en Imation tot Sony, Toshiba en LG. Volgens PC Active vindt deze misleiding ook plaats bij losse geheugenkaartjes, zoals voor digitale camera's.

Oud kwaad
Deze vorm van bedrog is zelf niet nieuw, maar het steekt nu wel opnieuw de kop op. Op eBay is deze praktijk eerder al waargenomen. Een Australische gebruiker heeft daar in 2007 een uitlegartikel over geplaatst op de veilingsite. Hij geeft ook tips hoe de capaciteit te controleren. Zijn artikel is vorige maand nog vernieuwd.

Een ander eBay-uitlegartikel, van origine uit 2006, kaart deze fraude ook aan. Dat artikel is deze maand nog bijgewerkt. Hetzelfde geldt voor veel andere guides op de veilingsite en waarschuwingen elders op internet.
Als de PCN-server down is, dan moeten we 'm opvrolijken!!